ZBOG REZANJA SREDSTAVA

Škrlec proziva premijera zbog financiranja udruga

25.04.2016 u 15:10

Bionic
Reading

Zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec pozvao je u ponedjeljak premijera Tihomira Oreškovića da pojasni odluku o smanjenju sredstava Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva, kroz Uredbu o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću za 2016. godinu

'Usvajanje uredbe na telefonskoj sjednici u vrijeme kada se o toj temi razgovara na sastanku Savjeta za razvoj civilnoga društva iste te Vlade, predstavlja ili unaprijed osmišljen plan ili pod određenim utjecajem uvjetovanu odluku', ocijenio je Škrlec u priopćenju.

Civilno društvo u Hrvatskoj time gubi značajan izvor financiranja društveno korisnih projekata za razvoj javnih politika, socijalne skrbi i pluralizma, čime je cijeli sustav koji se izgrađivao godinama, i bio prepoznat na međunarodnoj razini, doveden u pitanje bez mogućnosti poboljšanja.

Škrlec ističe kako se potpredsjednica Europskog parlamenta i zastupnica Zelenih/ESS-a Ulrike Lunacek prošlog tjedna zajedno sa zastupnicima drugih političkih grupacija (S&D, ALDE), službeno obratila hrvatskom veleposlaniku Mati Škrabalu, stalnom predstavniku Hrvatske pri Europskoj uniji, izražavajući zabrinutost novom Vladinom odlukom.

'S ovom odlukom gotovo dvije trećine godišnjih sredstava Zaklade bilo bi ukinuto i dovedeno pod nadležnost ministarstava gdje se otvara mogućnost političke kontrole pri dodjeli sredstava i odabiru projekata koje udruge provode. Ovaj potez ne samo da predstavlja potencijalno uništenje uspješnog institucionalnog modela neovisnog financiranja koji je postojao i uspješno se razvijao za vrijeme prošlog mandata HDZ-ove Vlade, već izaziva zabrinutost da bi sadašnja Vlada bila spremna znatno narušiti aktivnosti civilnog društva, njihov pluralizam i financijsku održivost', stoji u pismu zastupnika Europskog parlamenta.

Škrlec podsjeća kako se rad Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva većinom financira putem državnog proračuna, odnosno iz dijela prihoda od igara na sreću i nagradnih igara, a trenutno otvoreni natječaji obustavljeni su do daljnjega, čime u pitanje dolaze i prioriteti Strateškog plana djelovanja Zaklade i sufinanciranje sudjelovanja udruga u EU projektima.

'Pored ugrožavanja neometanog razvoja civilnog društva i političke kulture u Hrvatskoj, znatnim rezanjem sredstava Zakladi, onemogućuje se i sudjelovanje udruga u EU projektima, što je u potpunosti suprotno ciljevima EU-a, ali i na štetu Hrvatske. Od udruga koje brinu za ranjive skupine društva i ljudska prava, do udruga za promicanje održivog razvoja i zaštitu okoliša, svi zajedno snose teret ideoloških prepirki vrha vlasti koja u svojih 100 dana nije započela niti s jednom reformom', poručio je Škrlec.