ALEX SALMOND:

Škotska bi mogla postati neovisna do 2016.

26.01.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Alex Salmond misli ozbiljno. Škotski premijer izradio je plan akcije odcjepljenja od ostatka Velike Britanije i namjerava ga provesti u djelo za najviše četiri godine. Zvuči opasno, no zapravo se radi o nečem drugom. O tome hoće li Salmondu biti dozvoljeno na referendumski listić staviti i potpitanje koje parafraziramo: ako ne želite neovisnu Škotsku, želite li da ipak bude fiskalno odvojena?

Škotski premijer podržava na potpunu samostalnost Škotske, zna da nema većinsku podršku populacije, ali nije previše bitno. Bitno je to da na kraju isposluje financijsku neovisnost od ostatka Velike Britanije.

London želi da se referendum održi što prije, Salmond pak ne odustaje od jeseni 2014., jer, kaže, to je jedini način da glasanje bude obavljeno po najvišim standardima. Također, Škot bi htio proširiti bazu glasača da uključuje i osobe od 16 i 17 godina. Argumentacija – ako mogu s toliko godina stupiti u vojsku, plaćati poreze i vjenčati se, nema razloga da ne mogu glasati.

No da, Salmond će ipak morati harmonizirati svoje ideje sa britanskim parlamentom gdje je 1998. izglasan Akt o Škotskoj koji uspostavlja parlamentarni suverenitet Londona nad Holyroodom (sjedište škotskog parlamenta). Za početak, Cameron (baš kao i škotske opozicijske stranke) traži da referendumsko pitanje bude nedvosmisleno i da se odnosi na jednostavno 'neovisnost - da ili ne'.

Škotski premijer potvrđuje kako je njegova ideja pitanja upravo takva, točnije: 'Slažete li se da Škotska bude nezavisna država?' no on bi dodao i tzv. opciju MaxDev. MaxDev stoji za 'maximal devolution', a podrazumijeva potpunu poreznu neovisnost Škota. Da treća opcija uđe na referendumski listić za London, ne dolazi u obzir, no upravo je to stvarni politički cilj Salmonda, procjenjuju neki analitičari. Naime, svjestan toga da nema većinu za neovisnost, iskoristio bi pomalo nemoguću misiju odcjepljenja ne bi li učinio opciju MaxDev realnijom i prihvatljivijom. Obrazloženje škotskog premijera je to kako vlada u Westminsteru ne želi to pitanje na listiću, jer zna da većina Škota želi fiskalnu neovisnost.