naKon napada u barceloni

Školski odbori odlučuju o odgodi maturalaca, putničke agencije ne žele vratiti novac

21.08.2017 u 07:32

Bionic
Reading

Nakon terorističkih napada u Španjolskoj i preporuke Ministarstva obrazovanja školama da odgode maturalna putovanja planirana za ovaj tjedan - putničke agencije upozoravaju da roditelji neće dobiti ni kune natrag ako se maturalci otkažu, osim ako su uplatili osiguranje od otkazivanja

Nakon terorističkih napada u Španjolskoj i preporuke Ministarstva obrazovanja školama da odgode maturalna putovanja planirana za ovaj tjedan - putničke agencije upozoravaju da roditelji neće dobiti ni kune natrag ako se maturalci otkažu, osim ako su uplatili osiguranje od otkazivanja, javlja HRT. U agencijama objašnjavaju da su uplaćeni novac već proslijedili i uplatili smještaj.

Koliko će škola odgoditi maturalce, trebalo bi se znati danas kada se sastanu i školski odbori. U Udruzi hrvatskih putničkih agencija tvrde da za sada nema odgoda putovanja te da će se postupati prema uputama Ministarstva vanjskih poslova koje preporučuje maksimalan oprez i dodatno informiranje prije putovanja u Španjolsku.

'Roditelji koji ne žele da im djeca na maturalac idu u Španjolsku, mogu se pozvati na direktivu koja obvezuje Hrvatsku: ako postoji bojazan od terorističkog napada, može se tražiti raskid ugovora i ne treba platiti naknadu', rekla je sinoć za HRT Dijana Kladar, predsjednica Saveza potrošačkih udruga.

'Agencije mogu zadržati dio novca zbog troškova, no postoji direktiva, i presude EU sudova koji kažu da je možemo izravno primijeniti. Svaki potrošač može se obratiti agenciji pisanim putem i tražiti raskid ugovora bez plaćanja. To vrijedi i ako je rok za otkazivanje 7 dana. Roditelji za uplaćeni novac mogu tražiti i promjenu destinacije', naglasila je.