dug 87 metara

Školski brod Kraljevske mornarice Omana 'Shabab Oman II' uplovio u Dubrovnik

10.05.2022 u 16:46

Bionic
Reading

Školski brod Kraljevske mornarice Omana "Shabab Oman II" („Omanska mladost II”), 87 metara dug jedrenjak s 29 jedara, uplovio je u utorak u dubrovačku luku Gruž, u diplomatskoj misiji upoznavanja i kulturnog povezivanja te otvaranja različitih mogućnosti suradnje

Kapetan broda Issa Al-Jahwari istaknuo je kako na brodu mladi Omanci, većinom studenti, uče jedriti, ali i da brod diljem svijeta pronosi poruku Omana o miru i prijateljstvu.

„Tu poruku promičemo od 1979. godine, a na put oko svijeta idemo svake dvije godine. Dio misije je i promidžba omanske kulture i turizma. Znam da Hrvatska, kao i Oman, ovisi o turizmu. Naše putovanje trajat će šest mjeseci, a uplovit ćemo u 25 luka u 18 zemalja svijeta”, rekao je Al-Jahwari.

Dodao je kako je posjet Dubrovniku nastavak suradnje omanskih sveučilišta sa Sveučilištem u Zagrebu u projektu koji je potvrdio prijateljstvo Hrvatske i Omana.

Profesorica Nevenka Čavlek s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koja već 14 godina vodi specijalni međunarodni modul iskustvenog učenja u turizmu ITHAS (International Tourism & Hospitality Academy at Sea), istaknula je kako su sudionici programa iz deset zemalja svijeta gostovali na brodu „Shabab Oman II” u studenom i prosincu 2021. godine.

„Kolegica s omanskog sveučilišta htjela je da modul održimo i u Omanu i povezala se s Kraljevskom mornaricom Omana, koja je i financirala put. Krstarili smo Perzijskim zaljevom od Omana preko Kuvajta, Saudijske Arabije i Bahreina, Katara do Ujedinjenih Arapskih Emirata, gdje smo u Dubaiju posjetili i svjetsku izložbu EXPO”, rekla je Čavlek.

Napomenula je kako je tijekom putovanja Kraljevska mornarica Omana za 27 studenata iz Hrvatske, Kanade, Njemačke, Mađarske i zemalja Perzijskog zaljeva omogućila školu jedrenja te učenje o brodskim procedurama.

„Naravno da smo ih potom pozvali u Hrvatsku, a izabrali su Dubrovnik kao najbližu luku na ulasku s Mediterana. Oduševljeni su dobrodošlicom i programom koji im je Dubrovnik pripremio”, izjavila je Čavlek.

Prethodnik, školski brod "Shabab Oman", u službi je bio od 1971. godine. Kako je s vremenom postao ograničen prostorom i mogućnostima za vježbu, 2014. godine u Rumunjskoj i Nizozemskoj izgrađen je veći jedrenjak "Shabab Oman II". Dosad je šest puta oplovio svijet, a treći put je u posjetu Europi. Broji 54 člana posade, uz 36 mjesta za studente i vježbenike te četiri mjesta za goste broda.

Brod nosi dva manja motora, ali glavni pogon je vjetar u jedrima čime se može postići brzina i do 19 čvorova. Može ploviti 25 dana bez opskrbe, a od tri jarbola srednji je najviši s 52 metra.

Brod je opremljen za sve uvjete na moru, što omogućava i plovidbu do Antarktike. Ne sadrži hidrauličke ni mehaničke sustave za pokretanje jedara, već sve po tradiciji obavljaju mornari. Za pripremiti brod za plovidbu na jedra 70 mornara treba raditi tri i pol sata. Sva jedra na brodu su ukupne površine 2.630 metara četvornih, a užad ukupne dužine 36 kilometara.

Brod će u Dubrovniku ostati do 13. svibnja, a otvoren je za posjet u utorak i srijedu.