nastava u bolnici

Djeca na liječenju također idu u školu, a kroz onu u Splitu godišnje ih prođe 250

19.09.2023 u 09:12

Bionic
Reading

Čak 250 djece koja su na kraćem ili duljem liječenju u bolnici godišnje prođe kroz školu splitskog KBC-a koji ​ima dvije učiteljice razredne​ nastave i 14 predmetnih nastavnika

U školi su im osigurali mogućnost za igru, rekreaciju i obrazovanje prikladnu njihovoj dobi i zdravstvenom stanju.

Cilj im je hospitaliziranoj djeci olakšati odvojenost od obitelji i primarne socijalne sredine, smanjiti stres od hospitalizacije, pružiti kontinuitet u usvajanju nastavnih sadržaja, dane provedene u bolnici učiniti zanimljivima, kraćima i sadržajnijima, te im omogućiti lakšu reintegraciju u matičnu školu ili vrtićku skupinu nakon povratka iz bolnice, ističu u KBC- u.

Izvođenje nastave je, po riječima voditeljice Škole u bolnici Božene Škarice, prilagođeno zdravstvenom i psihofizičkom stanju svakog učenika, a provodi se od 9 do 18.30 sati. Na četvrtom katu bolnice tako imaju malu učionicu u kojoj se djeca rado okupljaju, a ako im zdravstveno stanje ne dopušta izlazak iz sobe, nastava se održava kraj njihova bolničkog kreveta, dodala je.

"Najteže je kada radite s djetetom kao da je budućnost pred njim, a njegova dijagnoza govori suprotno. Najsretniji smo kada dijete ozdravi i bude otpušteno iz bolnice pa ga sretnemo negdje u šetnji ili igri. To je najveće zadovoljstvo", kazala je Škarica.

Deset godina informatiku i tehničku kulturu u bolnici predaje Boris Aračić koji kaže kako mu je i danas jednako teško kao i na početku jer se "čovjek ne može naviknuti na to da iz dana u dan radi s djecom čije se zdravstveno stanje pogoršava i koji nas naposljetku napuste".

"Tek se u bolnici shvati da su problemi koje ljudi van nje imaju smiješni", ustvrdio je.

Mali pacijenti u bolničkoj školi, koja je otvorena davne 1959. godine, imaju sve predmete osim tjelesne i zdravstvene kulture, kao i izborne predmete. Nastavnici su u stalnom kontaktu s matičnom školom kako bi uskladili plan i program, te da bi se đacima olakšao povratak u njihove razrede. U bolnici se od 1984. godine nalazi i vrtić, igraonica je otvorena od 9 do 19.30 sati i kroz nju godišnje prođe više od tisuću djece.