KAKO DEFINIRATI

Sklapa li na kraju svega Most suradnju ili koaliciju?

16.12.2015 u 20:00

Bionic
Reading

Most će, kako su jučer izvijestili, nastaviti razgovore o formiranju saborske većine i Vlade s Domoljubnom koalicijom, no ukoliko do dogovora i dođe, tvrde, neće biti u koaliciji s HDZ-om i partnerima. S obzirom na to da je definicija koalicije posve jasna, upitali smo glasnogovornika Mosta Nikolu Grmoju kako objašnjava takav stav platforme nezavisnih lista

Ukoliko dođe do dogovora s Domoljubnom koalicijom, to ne bi bila koalicija nego reformska vlada, pojasnio je glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja na pitanje tportala.

'To je onda reformska vlada u kojoj HDZ-ovac ne bi bio premijer. Znate da su bila dva moguća mandatara - Tomislav Karamarko i Zoran Milanović - no u reformskoj vladi ne bi to bio ni jedan ni drugi. I dalje pozivamo SDP da se priključi i da pristane na naša dva uvjeta - nestranačkog premijera i trojnu vladu', kaže Grmoja za tportal.

Međutim u Hrvatskom leksikonu koalicija je jasno definirana kao 'udruživanje političkih stranaka radi ostvarivanja nekoga programa (k. građanskih stranaka); koalicijski kabinet, vlada koja je sastavljena od više stranaka'.

Prema knjizi 'Dictionary of politics', autora Davida Robertsa (op.a. profesor političkih znanosti na Oxfordu), do koalicija najčešće dolazi kada u parlamentu nijedna od stranaka ne može osigurati većinu glasova. 'Dvije ili više stranaka, koje zajedno imaju dovoljno izabranih zastupnika koji mogu tvoriti većinu, mogu sklopiti dogovor oko zajedničkog programa, koji ne zahtijeva previše odstupanja od stranačkih individualnih politika, te nastaviti postupak formiranja Vlade', pojašnjava Robertson.

Iako smo Grmoji pojasnili kako koaliciju definira politološki rječnik, i dalje je uvjeren da se ne radi o potencijalnoj koaliciji.

'Podsjećam da je strana jedna odbila, a druga prihvatila prijedlog Mosta. Stoga još jednom pozivamo SDP da promijeni stav i da samo napiše iste stavove koje je napisao HDZ. Dogovor bi bila suradnja jer mi nećemo jednostrano podržati nijednu stranu, kako piše u izjavi Bože Petrova', rekao je Grmoja.

Grmoja je i prošli petak pojašnjavao novinarima koja je razlika između koalicije i suradnje.

'Razlika između suradnje i koalicije... nije velika, ali pitanje je kakva može biti suradnja, npr. može biti podrška kroz parlament. Ne mora biti klasična koalicija u smislu da Most zauzima nekakve pozicije', pojašnjavao je Grmoja.

Tada je iznio novinarima i primjer. 'Kada smo u Dubrovačko-neretvanskoj osvojili četiri županijska vijećnika, HDZ je trebao konstituirati Županijsku skupštinu, a mi smo rekli da možemo surađivati na projektima koji su dobri. Našli smo se i onda nam je jedan istaknuti HDZ-ovac rekao: 'Nama je lakše kupiti jednog političara i stalno imati ruke u zraku, nego gledati što ćete vi reći i procijeniti je li nešto dobro ili nije.' Mislim da je suradnja to ako smo se dogovorili oko onoga što je dobro i zajednički to podržavamo, a nećemo podržavati sve ono za što će se zalagati npr. HDZ i SDP', kazao je Grmoja.

O Mostovom 'koalicijskom' problemu priupitali smo i profesoricu Fakulteta političkih znanosti Smiljanu Leinert Novosel. 'Možda im neki politološki termini nisu do kraja jasni i možda misle na sam sadržaj onoga što bi htjeli. Oni bi samo surađivali, ali to su zapravo koalicije. Trebali su prije izbora objasniti kako to zamišljaju jer je teško nakon izbora prodavati ovakve modele', kaže Leinert Novosel.
408955 ,408927 ,408935 ,408922