POTRAGA ZA NAPADAČIMA

Skinheadsi pretukli 16-godišnjeg učenika

09.02.2009 u 18:31

Bionic
Reading

Šesnaestogodišnjeg učenika 1. razreda Internacionalne dvojezične srednje škole, smještene u popularnom MIOC-u, pretukla je u ponedjeljak između 13 i 14 sati skupina skinheadsa dok je s troje prijatelja sjedio na klupici ispred škole

ZAGREB - Pretučeni 16-godišnjak priča da je njihov razred imao sat njemačkog jezika, na kojem oni ne moraju biti jer ga tečno govore. Za to vrijeme u knjižnici su radili složenije tekstove, nakon čega su izašli u dvorište zapaliti cigaretu. Dok je sjedio na klupi, kaže, pored njega je prošla grupica od 10-ak skinsa, među kojima je bila i jedna djevojka. Svi su, prema njegovoj procjeni, bili punoljetni, između 18 i 25 godina.

'Nešto su mi dobacivali. Reper sam i oblačim se kao reper. Nasmijao sam se i rekao da ne tražim probleme. Produžili su i za 2-3 minute se vratili. Jedan od njih unio mi se u lice. Ponovio sam da ne tražim probleme. Frend mu je dobacio 'daj, pusti dečka da živi', međutim u istom trenutku 'frajer' me udario dva puta nogom u čeljust i tri puta šakom u glavu', prisjeća se mladić i dodaje da je bio svjestan da će opasno nastradati pruži li ikakav otpor, piše Jutarnji list

Nakon napada skinsi su pobjegli, a maloljetnik je odvezen u Klaićevu bolnicu, gdje su mu utvrdili lakše tjelesne ozljede. Učenik je prijavio napad policajcima, kojima je kazao kako ga je napala skupina mladića koje ne poznaje. Pretučeni mladić kaže da okidač nije bio strani jezik jer je sa svojim prijateljima pričao na hrvatskom, ali da je kao predstavnik subkulturne skupine očito, za skinse, bio u krivo vrijeme, na krivom mjestu.

Iz Klaićeve bolnice prebačen je, kaže, u KB Sestara milosrdnica zbog pregleda očiju.

'Od udarca imam ogromnu šljivu ispod desnog oka, otečeno mi je cijelo lice. Napadačima poručujem da prihvate subkulture i sve ljude', kaže mladić čija je majka njemačko-kanadskog porijekla, a otac Zagrepčanin.

Ravnateljica škole Veronika Javor kaže da je šokirana te da će o ovome potaknuti raspravu na sjednici nastavničkog vijeća. 'Možda ćemo se odlučiti na to da počnemo zaključavati vrata škole', napominje ravnateljica.

Trojica mladića preminula su od posljedica teških tjelesnih ozljeda zadobivenih u tučnjavi u posljednjih godinu dana: Luka Ritz, Luka Marinac i Josip Klasnić.