'ne poštuje državu bih'

[FOTO] Skandal u Sarajevu: Komšić i Džaferović odbili sastanak s ruskim ministrom Lavrovom

15.12.2020 u 10:09

Bionic
Reading

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović odbili su nazočiti sastanku s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom, a koji je u službenom posjetu toj državi

Sergej Lavrov u ponedjeljak se sastao s predsjedateljem Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom te s liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, a u utorak su bili planirani sastanci s hrvatskim i bošnjačkim članovima Predsjedništva Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem te s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković, a Komšić i Džaferović odbili su svoju nazočnost na sastanku sa šefom ruske diplomacije.

Komšić je u razlozima za odbijanje sastanka naveo kako je ta odluka teško donesena te da sa žaljenjem konstatira da Lavrov, koji predstavlja Rusiju, ne poštuje državu BiH i njene institucije.

'Svima je jasno da gospodin Lavrov kao ministar vanjskih poslova, ako nije prvi jest među prva tri svjetska diplomata. Čovjek s tolikim iskustvom, tolikom silom koja stoji iza njega je netko čiji su potezi i postupci uvijek do kraja isplanirani, pogotovo u javnom nastupu. Svaki njegov potez šalje poruke. Ono što smo imali priliku gledati otkako je došao u BiH po njemu nisu lične poruke, već zemlje koju predstavlja. Nedostatak državne zastave na sastanku s Dodikom nije greška protokola. Riječ je o aparatu koji stoji iza njega i savršeno je informiran o svemu. Doživljavamo ovo kao vrstu negiranja institucija zemlje u koju je došao u službeni posjet. Izjava u kojoj pozdravlja rezoluciju NSRS-a, koja govori o vojnoj neutralnosti u slučaju pristupanja jednoj ili drugoj asocijaciji, također govori i o tome da ruski ministar, savršeno informiran i iskusan, izbjegava činjenicu da takvu vrstu odluke mogu donijeti samo državna tijela BiH, odnosno da je BiH donijela odluke koje se tiču njene budućnosti u euroatlantskim integracijama, a u odlukama je sudjelovao i Dodik s kojim se sastao', rekao je Komšić, a prenosi N1.

Željko Komšić, Šefik Džaferović Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut

Komšić je istaknuo i da je 'na ova dva primjera Lavrov nažalost pokazao nepoštivanje institucija i ustavnog sistema i države BiH'.

'Da stvar bude gora, sinoć je na društvenim mrežama objavljen stav glasnogovornice gospodina Lavrova koji u jednu ruku jest jedna vrsta prijetnje. To je nešto na čemu ne možemo graditi svoje odnose s Ruskom Federacijom jer ne možemo mi komparirati Rusiju i BiH u smislu moći i snage, ali možemo ljudima koji tvrde da su naši prijatelji pokazati da od njih očekujemo i tražimo da poštuju institucije ove države i odluke koje su donesene u skladu s ustavom, a ne da tretiraju RS kao nezavisnu državu. Iz tog razloga, sa žaljenjem, donesena je odluka da ga ne ugostimo', zaključio je Komšić.