POVLAŠTENI TRETMAN ZA ZLOČINCA

Skandal: Karadžić opet u Haagu dao intervju

31.07.2009 u 11:04

Bionic
Reading

Ratni zločinac Radovan Karadžić, koji se nalazi u haškom pritvoru, dao je intervju za nizozemsku novinsku agenciju ANP. U tom je drugom istupu u medije otkad je pritvoren ponovno negirao genocid u Srebrenici, što obitelji smaknutih Bošnjaka smatraju novom uvredom

Karadžić je ratnog zapovjednika Srebrenice Nasetra Orića, kojeg je Haški sud oslobodio optužbi, nazvao 'bezobzirnim kriminalcem'. 'Haški sud pretvara se u cirkus. Zaista bih voljela da mi netko od haških sudaca objasni zbog čega takvom monstrumu i zločincu, odgovornom za smrt tisuće ljudi, dozvoljava da ponovno pljuje po žrtvama i njihovim obiteljima. Zbog čega se samo njemu dozvoljava da u intervjuu ponovno negira genocid?' pita se Hajra Ćatić, predsjednica udruge 'Žene Srebrenice'. Dodaje da sve što Karadžić ima za reći treba izreći u sudnici, i nigdje drugdje.

Bošnjački predstavnik za suradnju s Haškim sudom Amir Ahmić slaže se s ovom ocjenom, dodajući da je omogućavanje Karadžiću da daje intervjue nezapamćeni skandal, piše Dnevni Avaz. 'Neki suci od suda žele napraviti CNN. Što bi se dogodilo kada bi svaki pritvorenik imao dozvolu za davanje intervjua? To je apsolutno neprihvatljivo', istiće Ahmić.

On podsjeća da je početkom godine sudac O-Gon Kwon dao prvu dozvolu Karadžiću za intervju jednom nizozemskom listu. 'Taj je sudac smatrao da Milošević nije odgovoran za genocid i izuzeo je svoje mišljenje u međupresudi iz 2004. godine. To dovoljno govori', konstatira Ahmić.

'Intervju koji je optuženi Radovan Karadžić dao agenciji ANP odobren je od Haškog suda. To znači da su, nakon provjere, odobrena sva pitanja i odgovori. Sadržaj intervjua ne mogu komentirati', kaže glasnogovornica Haškog suda Nerma Jelačić, dodajući da nijedan drugi optuženik nije nikada dao intervju dok je bio pritvoren.