OŠTRO PO DŽEPU

Sjevernoj Koreji nove sankcije

07.03.2013 u 21:18

Bionic
Reading

Nove sankcije koje je UN-ovo Vijeće sigurnosti u četvrtak odlučilo uvesti Sjevernoj Koreji zadat će 'težak udarac' komunističkom režimu, ocijenila je američka veleposlanica u UN-u Susan Rice.

Istaknuvši da rezolucija 2094 prihvaćena u četvrtak predviđa 'nove oštre financijske sankcije', ocijenila je da će 'mješovite sankcije zadati udarac i to težak' dodatno 'pojačavajući izoliranost Sjeverne Koreje'.

'Sjevernokorejski čelnici će skupo platiti izazov koji su uputili međunarodnoj zajednici', dodala je. 'Cijeli svijet je ujedinjen u nastojanju da s korejskog poluotoka ukloni nuklearno oružje', rekala je.

Odgovarajući na pitanje o nedavnim prijetnjama Pyongyanga, rekla je da Sjeverna Koreja 'neće ništa postići provokacijama'.

Uoči glasanja u UN-u, Sjeverna Koreja je nastavila verbalnu eskalaciju, optuživši Sjedinjene Države da žele izazvati atomski rat i zaprijetivši Washingtonu 'preventivnim' nuklearnim napadom.

Kineski veleposlanik u UN-u Li Baodong pozvao je pak na nastavak 'pregovorima šestorice' koji bi obuhvatili dvije Koreje, Kinu, Rusiju, Japan i SAD.

Dajući potporu rezoluciji, rekao je da je 'sada glavna zadaća smanjiti napetosti, smiriti igru i vratiti se na put diplomacije'. Rezolucija je 'važan korak, ali treba nam globalna strategija', ocijenio je.