OPASNOST S ISTOKA

Sjeverna Koreja prijeti nuklearnim ratom!

02.10.2012 u 07:09

Bionic
Reading

Sjeverna Koreja smatra da je američka politika prema toj zemlji učinila korejski poluotok najopasnijim mjestom na zemaljskoj kugli, a jedna 'iskra' mogla bi dovesti do nuklearnog rata, izjavio je visoki sjevernokorejski predstavnik u ponedjeljak u govoru pred općom skupštinom Ujedinjenih naroda u New Yorku

Jedan od posljednjih govornika na godišnjem skupu predstavnika 193 države, zamjenik sjevernokorejskog ministra vanjskih poslova Pak Kil-yon u svojemu je govoru osudio politiku SAD-a, hvaleći Kim Jong-una, novoga vođu te komunističke zemlje.

Danas, zbog nastavka neprijateljske politike SAD-a naspram Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji, opaki krug sukobljavanja i pojačanja napetosti širi se na korejskome poluotoku, koji je postao najopasnije mjesto na svijetu, gdje jedna iskra može izazvati termonuklearni rat', izjavio je Pak.

Govoreći o sjevernokorejskom nuklearnom 'odvraćanju', Pak je izjavio kako je riječ o 'moćnome oružju u obrani nacionalne suverenosti'.

Sjeverna Koreja izložena je sankcijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda zbog nuklearnih pokusa što ih je izvela 2006. i 2009. godine. Ove su godine zapadne sile izrazile zabrinutost zbog mogućeg ponovnog nuklearnog pokusa u toj zemlji, koji međutim nije obavljen.

Sjeverna Koreja odavno tvrdi da je prinuđena na posjedovanje nuklearnog oružja u samoobrani zbog neprijateljske politike Sjedinjenih Država, koje imaju vojna uporišta u Južnoj Koreji i Japanu.

Pak je također naglasio da narod Sjeverne Koreje stoji iza svoga novoga vođe, koji je došao na vlast nakon što je njegov otac Kim Jong-il preminuo u prosincu.

'Naš dragi poštovani maršal Kim Jong-un čvrsto je odlučan da našemu narodu, koji je nadvladao mnoge nevolje, omogući uživanje u sretnom životu do mile volje u naprednoj socijalističkoj državi', poručio je sjevernokorejski dužnosnik.

'Naš narod slijedi našega dragoga poštovanog maršala Kim Jong-una s potpunim povjerenjem u njega i odlučno napreduje prema konačnoj pobjedi s punim uvjerenjem i optimizmom u budućnost, jednodušni i jedinstveni za njim', objasnio je zamjenik sjevernokorejskog ministra vanjskih poslova u govoru pred općom skupštinom Ujedinjenih naroda.