kim jong un

Sjeverna Koreja osudila američku 'agresiju', pripremaju test nuklearne bombe

25.06.2022 u 15:47

Bionic
Reading

Sjeverna Koreja je u subotu osudila "agresivne poteze" Washingtona i Seula i obećala osvetu, obilježavajući 72. godišnjicu izbijanja Korejskog rata, u vrijeme rastućih tenzija na Korejskom poluotoku. Američki predsjednik Joe Biden i njegov južnokorejski kolega Yoon Suk-yeol su u svibnju dogovorili veću isporuku američkog oružja bude li potrebno obuzdati Sjevernu Koreju, za koju se strahuje da priprema prvo testiranje nuklearnog oružja u pet godina.

Sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA je u subotu rekla da je niz radničkih organizacija održao sastanke kako bi se "zavjetovali na osvetu američkim imperijalistima", okrivivši Sjedinjene Američke Države za započinjanje Korejskog rata između 1950. i 1953. godine.

Rat nije završio mirovnim sporazumom, već primirjem, što znači da su snage Ujedinjenih naroda pod vodstvom SAD-a tehnički još uvijek u ratu sa Sjevernom Korejom.

Prema KCNA, Pjongjang je osudio Washington zbog onoga što naziva "agresivnim potezima" koje izvršava zajedno s Južnom Korejom i Japanom i rekao da američko raspoređivanje "strateških resursa" u Južnoj Koreji za cilj ima izazvati još jedan rat.

Strateški resursi mogu obuhvaćati nosače zrakoplova, bombardere velikog dometa ili raketne podmornice. "Takvo drsko ponašanje SAD-a povećava bijes i želju za osvetom korejskog naroda", izvijestila je KCNA.

Obilježavajući godišnjicu rata, Yoon se u Seulu obvezao učiniti sve u njegovoj moći da očuva slobodu i mir. "Zadržat ćemo snažan sigurnosni stav temeljen na južnokorejsko-američkom savezu i snažnoj vojsci poduprtoj znanošću i tehnologijom", napisao je Yoon na Facebooku.

Subotnja godišnjica obilježava se u vrijeme kad postoji bojazan da bi Pjongjang mogao provesti svoje sedmo testiranje nuklearnog oružja, za koje američki i južnokorejski dužnosnici kažu da bi se moglo zbiti "bilo kada" uskoro.