NAKON SANKCIJA

Sjeverna Koreja obećala odmazdu SAD-u

23.07.2010 u 11:25

Bionic
Reading

Sjeverna Koreja je u petak najavila 'fizički odgovor' na najavljene američke sankcije zbog potonuća južnokorejskog ratnog broda Cheonan, koje SAD pripisuje Pjongjangu.

'Uslijedit će fizički odgovor na mjere koje želi nametnuti SAD', izjavio je glasnogovornik sjevernokorejskog izaslanstva tijekom posjete Hanoju.

'Nismo više u 19. stoljeću....koje je podržavalo diplomaciju topovnjača', dodao je.

Sjeverna Koreja je dan ranije ocijenila da zajednički vojni manevri SAD-a i Južne Koreje, koji počinju u nedjelju, predstavljaju prijetnju svjetskom miru. Također je poručila da najnovije američke sankcije znače 'kršenje' deklaracije Vijeća sigurnosti UN-a.

Sjedinjene Države su objavile nove sankcije Sjevernoj Koreji, koje uključuju zabranu kupovine i prodaje oružja i zamrzavanje imovine sjevernokorejskih dužnosnika.

Američka državna tajnica Hillary Clinton zatražila je u petak potporu zemalja Foruma o sigurnosti u Aziji (ARF) glede provedbe sankcija UN-a protiv Sjeverne Koreje.

'Kako bi potaknuli Sjevernu Koreju da poduzme mjere koje mora poduzeti, pozivamo naše prijatelje i saveznike u ARF-u da nastave u potpunosti i na transparentan način provoditi sankcije UN-a', rekla je Clinton u petak okupljenima na forumu u Hanoju.

'Ovdje, u Aziji, izolirana i ratoborna Sjeverna Koreja je pokrenula kampanju opasnih provokacija, posebice napadom na južnokorejski vojni brod', dodala je Clinton

ARF, na kojem sudjeluje i sjevernokorejsko izaslanstvo, broji 27 zemalja članica.