CLINTON POHVALILA

'Sjeverna Koreja je napravila skromni korak u pravom smjeru'

29.02.2012 u 19:35

Bionic
Reading

Državna tajnica SAD-a Hillary Clinton je u srijedu rekla da je sjevernokorejski nuklearni moratorij 'skroman prvi korak u pravom smjeru' na putu prema miru

Sjedinjene Države još uvijek imaju 'duboke zabrinutosti', rekla je Clinton kongresnom odboru, i pozorno će pratiti i 'prosuđivati nove sjevernokorejske čelnike po njihovim djelima'.

Sjeverna Koreja je u srijedu pristala obustaviti nuklearne testove, obogaćivanje urana i lansiranje raketa dugog dometa te dopustiti inspektorima posjet nuklearnom kompleksu Yongbyon kako bi utvrdili je li moratorij proveden.

State Department je rekao da su Sjedinjene Države zauzvrat spremne dati pomoć u hrani od 240.000 metričkih tona koju je zatražila Sjeverna Koreja te da se na temelju potreba može dogovoriti još pomoći.

Čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) je rekao da je ta agencija UN-a spremna vratiti se u Sjevernu Koreju nakon što je ta zemlja pristala na nuklearni moratorij.

'Kao što sam ranije rekao, agencija ima ključnu ulogu u provjeri sjevernokorejskog nuklearnog programa', rekao je u izjavi čelnik IAEA Yukiya Amano. 'Čekajući daljnje pojedinosti mi smo spremni vratiti se u Yongbyon kako bi pokrenuli promatračke aktivnosti po zahtjevu i s pristankom Vijeća guvernera', rekao je.

On je izjavu SAD-a o nedavnim razgovorima sa Sjevernom Korejom nazvao 'važnim korakom naprijed'.