istraga u tijeku

Sjedište mirovnih snaga na jugu Libanona pogođeno raketom

15.10.2023 u 22:37

Bionic
Reading

Sjedište Plavih kaciga UN-a na jugu Libanona pogođeno je u nedjelju raketom, objavile su mirovne snage UN-a (UNIFIL) te izvijestile o jačanju razmjene vatre na izraelsko-libanonskoj granici

"Naše sjedište u mjestu Naqoura pogođeno je raketom, provjeriti ćemo odakle je stigla", priopćio je UNIFIL, snaga za održavanje mira u Libanonu.

"Napadi na civile ili osoblje UN-a su kršenje međunarodnog prava i mogu predstavljati ratni zločin", dodaje se u priopćenju. "Pripadnici naših mirovnih snaga nisu bili u tom trenutku u skloništu. Srećom nitko nije ozlijeđen", navodi se.

"Nastavit ćemo aktivno surađivati s vlastima s obiju strana Plave linije kako bismo deeskalirali stanje no nažalost unatoč našim naproima vojna eskalacija se nastavlja", stoji u priopćenju.

UNIFIL poziva se strane da prekinu vatru i dopuste mirovnim snagama da pomognu naći rješenje.

Hezbolah je obnovio napade na izraelske položaje uz libanonsku granicu u nedjelju, objavio je taj proiranski šijitski pokreta iz Libanona .

Borci libanonskog Hezbollaha ispalili su u nedjelju navođeni projektil na izraelsko selo uz sjevernu granicu Izraela, ubivši jednu osobu i ranivši tri druge, rekli su militantna skupina i izraelske medicinske službe.

Izraelska vojska rekla je da je izvršila protuudar na Libanon u znak odmazde ispalivši 12 projektila na okolicu Aita al Shab, prema libanonskim sigurnosnim izvorima. Po tim izvorima Izrael je gađao i južna libanonska naselja Rmeish i Ramiya.

Izvori bliski Hezbolahu kažu da su obnovljeni raketni napadi iz Libanona "upozorenje" Izraelu.

"To ne znači da je Hezbolah ušao u sukob. Rakete su samo ispaljene u odmazdu za izraelske poteze", navodi se.

  • +4
Gomila se izraelska vojska Izvor: EPA / Autor: ABIR SULTAN

Od Hamasovih napada na Izrael i protunapada izraelske vojske na Gazu, zadnjih je dana stalno bilo incidenata duž granice Izraela i Libanona, što je potaknulo zabrinutost od daljnje eskalacije.

Proiranska milicija Hezbolah aktivna je u južnom Libanonu.

Hezbolah, koji obučava i financira Iran, smatra se mnogo moćnijim od Hamasa.

Od zadnjeg rata između Izraela i tog pokreta 2006., Hezbolah je postao puno moćniji.

Prema posljednjim procjenama izraelske vojske ima arsenal od više od 100.000 raketa.