kome se sprema waterloo?

Sjećate se Puigdemonta? Još jučer je bježao iz Španjolske, a danas o njemu ovisi nova vlada

08.08.2023 u 21:03

Bionic
Reading

Španjolska ekstremno desna stranka Vox objavila je da je nakon parlamentarnih izbora spremna podržati manjinsku vladu na čelu s Narodnom strankom (PP), čak i ako u budućoj vladi ne bude nitko iz Voxa

U Voxu su zabrinuti zbog planova socijalista Pedra Sancheza da ostane španjolski premijer i stoga su ponudili svoju bezrezervnu podršku čelniku PP-a Albertu Nunezu Feijoou, kojemu je potrebna obična većina u parlamentu kako bi dobio potporu za formiranje vlade. Narodna stranka i krajnje desni Vox bili su veliki favoriti prijevremenih izbora u Španjolskoj koji su neočekivano završili nerješeno. Ni lijevi ni desni blok nemaju dovoljno glasova za formiranje vlade pa moraju pokušati uvjeriti male regionalne, pretežno separatističe stranke da ih podrže. Iako bloku PP-a i Vox-a nedostaje samo šest ruku za većinu malo je vjerojatno da će uspjeti. Zbog toga iz Voxa 'vrište' da su ljevičari spremni sklopiti pakt podrške s baskijskim i katalonskim separatističkim skupinama, što bi, tvrde, predstavljalo ozbiljnu prijetnju temeljima španjolskog ustavnog poretka.

Da bi se formirala vlada, mandatar kojeg odabere španjolski kralj mora dobiti potporu 176 od 350 zastupnika u parlamentu tijekom prvog glasovanja. U slučaju drugog kruga, koji bi se održao 48 sati kasnije, odlučivala bi obična većina. Važno je uvjeriti stranke koje vas ne podržavaju da onda barem ne glasuju protiv. Za sada Feijoo ima potporu 172 parlamentarca, pa će predsjednik i aktualni premijer Pedro Sanchez morati uložiti dodatnu energiju kako bi uvjerio druge stranke da ne glasuju protiv.

I u aktualnoj konstelaciji snaga vladao je uz pomoć regionalnih stranka iz Baskije i Katalonije, ali sada mu treba više. Sanchezu osim potpore Katalonske republikanske ljevice (ERC) treba i podrška stranke bivšeg odbjeglog šefa katalonske vlade Carlesa Puigdemonta. Nakon neuspjelog pokušaja secesije Katalonije od Španjolske 2017. Puigdemont je pred sudskim progonom pobjegao u Belgiju gdje uživa pravnu zaštitu. Iz Bruxellesa se nastavio zalagati za katalonsku nezavisnost te je čak na izborima za Europski parlament osvojio mandat eurozastupnika.

  • +4
Carles Puigdemont Izvor: EPA / Autor: OLIVIER HOSLET

Sanchezova koalicijska vlada iako u potpunosti odbacuje mogućnost nezavisnosti Katalonije zauzela je pomirljiviji stav prema separatistima od desnice te je ublažila zakone o pobuni i zlouporabi javnih sredstava i pomilovala neke političare koji nisu pobjegli 2017. I samom Puigdemontu je kazna smanjena s 15 na najviše četiri godine zatvora. I dok je Katalonska reoublikanska ljevica pragmatičnija i pruža ruku pomoći socijalistima u zamjenu za određene koncesije, Puigdemont je tvrđi orah i ne vidi razliku između velikih španjolskih stranaka ljevice i desnice kada je u pitanju katalonska nezavisnost, što je njihov glavni cilj.

  • +9
Zajedno za Kataloniju Izvor: Profimedia / Autor: GlòRia SáNchez / Zuma Press / Profimedia

Poslije prošlih izbora bilo je dovoljno da se Puigdemontova stranka Zajedno za Kataloniju (Junts per Catalunya) suzdrži od glasovanja pa da se Sanchez progura u premijersku fotelju. Ovoga puta apstinencija neće biti dovoljna. Ako želi ostati premijerom Sanchezu su potrebne ruke Puigdemontovih sedam stranačkih kolega u zraku. Otkako se nalazi u egzilu u Waterloou, gradu znakovita imena, Puigdemont je stekao gotovo kultni status među stotinama tisuća svojih pristaša koji ga smatraju herojem, ali i žrtvom zbog španjolske težnje da uguši njihov politički pokret.

Ali cijena Puigdemontovog kompromisa mogla bi biti previsoka za Sancheza. Juntsovi su ciljevi prisiliti Španjolsku da odobri obvezujući referendum o odcjepljenju i odobri punu amnestiju za Puigdemonta i, kako kažu, tisuće drugih koji se suočavaju s manjim optužbama. To su bili zahtjevi koje je njegova stranka postavila prije izborne noći, predviđajući scenarij u kojem bi Junts mogao biti jezičac na vagi.

Sanchez je dosljedno odbijao odobravanje referenduma koji bi mogao dovesti do toga da Španjolska izgubi jednu od svojih najbogatijih regija i napusti milijune koji ne žele živjeti u drugoj državi. I to se sada neće promijeniti. Ako Sanchez i Puigdemont ne postignu dogovor, Španjolska će vjerojatno krenuti prema novim izborima.