Šišmiši su zakon!!!

Šišmiši su zakon!!!

27.09.2012 u 12:11

Bionic
Reading

Osim stare priče iz djetinjstva; ako ti se šišmiš zapetlja u kosu, morat ćeš se ošišat na ćelavo, što je vjerojatnost otprilike jedan na milijardu, o šišmišima nikad nisam čula ništa ružno. Dapače, baš su mi bili nekako simpatični kad sam ih vidjela u špilji Vranjači.

Ukoliko niste znali, a nisam ni ja do jučer, 2012. je godina šišmiša. Barem tako kaže UN koji je pokreno kampanju kako bi se promovirala zaštita, istraživanje i edukacija o jedinim sisavcima koji lete.

Evo i zašto:

* Europski se šišmiši hrane kukcima te time osiguravaju biološku kontrolu štetnika i smanjuju potrebu za korištenjem insekticida.
* Tropski se šišmiši hrane plodovima pa pomažu rasprostranjivanju sjemenki i oprašivanju biljaka.


Jeste li znali?


* Šišmiši su jedini sisavci koji mogu letjeti. Na nekim jako udaljenim otocima, primjerice na Novom Zelandu do dolaska ljudi bili su jedini sisavci.
* Većina šišmiša, osim nekih vrsta velešišmiša, spavaju ovješeni s glavom prema dole što im u slučaju opasnosti omogućuje bijeg prema dole jednostavnim otpuštanjem kandžica.
* Trenutačno je opisano više od 1100 vrsta šišmiša, koje čine gotovo četvrtinu ukupnog broja sisavaca na svijetu, a nastanjuju sva područja osim polova i nekih izoliranih oceanskih zona.

Nakon kratkog biološkog osvrta, slijedi onaj modni. Prije nekoliko dana išla sam ćirnit što je novo u high street dućanima i iako je u Barceloni još uvijek ljeto, nisam mogla odoljeti ovom mekanom džemperiću od angore s likom gore spomenutog sisavca. Nije prošlo dugo, Andrina, Šiško i ja smo napravili ovaj photosession divljajući i radeći stojeve po malim uličicama Borna. Nadam se da vam se sviđa!

E da i nekoliko 'šišmišastih' preporuka za vikend! Ukoliko niste pogledali novog Batmana: ‪The Dark Knight Rises‬, od Christophera Nolana, svakako to napravite. Ja sam ga nedavno pogledala i mogu reći da mi je, osim nekih dijelova (Anne Hathaway je stvarno zgodna riba, ali ne i mačka - Michelle Pfeiffer je u toj ulozi nezamijenjiva), jako dobar. Posebno mi se svidio Christian Bale u ulozi Batmana.

džemper: h&m, jeans: SHS/Barcelona, cipele: buvljak Encants/Barcelona, kapa: h&m, naočale: vintage
Photos: Andrina Perić


Ako vam je pak draži prirodni ambijent, posjetite neku hrvatsku špilju i potražite prave šišmiše. Toplo preporučam špilju Vranjaču nedaleko od Dugopolja u kojoj sam prošle godine snimala prilog za HRT, a čula sam da su prekrasne i Baraćeve špilje pokraj Rakovice. Samo pazite da vam se ne zapetljaju u kosi! ;)

Svaka čast Nolanu, ali meni je Burtonova estetika draža!