TRGOVINA OKO USTAVA

Šišljagić: Milanović nije oduševljen uvjetima HDSSB-a

15.10.2013 u 20:16

Bionic
Reading

HDSSB ima dva zahtjeva u zamjenu za podršku ustavnim promjenama: da se u Ustav ugradi odredba o nezastarijevanju kaznenih djela državnih dužnosnika koji su Hrvatskoj nanijeli velike financijske štete i ugrozili ekonomsku stabilnost države, te podjelu Hrvatske na pet regija, izjavio je predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić za tportal nakon večerašnjeg sastanka s premijerom Zoranom Milanovićem

'Nisam baš primijetio da je premijer tim prijedlozima oduševljen', rekao je predsjednik HDSSB-a, odgovarajući na pitanje kako je Milanović reagirao kada je čuo zahtjeve HDSSB-a. Dodao je će se 'za nekoliko dana' znati jesu li HDSSB-ovi prijedlozi prihvatljivi vladajućim strankama.

Potreban 101 glas

HDZ je najavio da u ovoj fazi neće podržati promjene Ustava, pa Vlada mora dobiti dvotrećinsku većinu uz pomoć ostalih oporbenjaka: zastupnika nacionalnih manjina, HDSSB-a, Hrvatskih laburista i dijela nezavisnih zastupnika.

Sastanak s Milanovićem u Banskim dvorima potrajao je oko sat i pol, razgovor se vodio 'u četiri oka', a atmosfera je bila 'radna', kazao je Šišljagić.

'Ostavio sam premijeru materijale vezane za predložene promjene. S obzirom da je to bio prvi razgovor, dat ćemo vremena i klubovima zastupnika da se dogovaraju, ako se dogovor bude mogao postići', rekao je Šišljagić.

HDSSB traži da se u Ustav unese odredba o nezastarijevanju kaznenih djela koje ugrožavaju ekonomsku stabilnost i financijski položaj države, a počinili su ih najviši državni dužnosnici poput predsjednika RH, premijera, ministara, guvernera Hrvatske narodne banke, predsjednika Sabora.

'I sad imamo slučaj da su bivši premijer i pojedini ministri svojim djelovanjem itekako ugrozili ekonomsku stabilnost države', napomenuo je Šišljagić, koji ne smatra da bi prihvaćanje takvog prijedloga bio veliki ustupak od strane vladajućih.

HDSSB-ov zastupnik Josip Salapić ranije danas poručio je da HDSSB predlaže i novu podjelu Hrvatske na pet regija, uz drugačiji broj županija i općina te drugačiju preraspodjelu poreznih prihoda.