ALARMANTNO STANJE

Sisku prijeti vodeni val, bujice odnijele prugu, mjesto Mlaka izolirano

02.04.2013 u 11:15

Bionic
Reading

Vodeni valovi Save i Kupe prijete Sisku u kojem je gotovo cijelu noć padala kiša. Vrh vodenog vala očekuje se poslijepodne. Izvanredne mjere obrane od poplave uvedene su jučer na području Jasenovca jer se očekuje vodostaj visok oko 830 cm. Za Lonjsko polje jutros su proglašene izvanredne mjere obrane od poplava, naselje Mlaka kod Jasenovca potpuno je izolirano

Vodostaj Save kod Dobrovčaka noćas je premašio granicu od 760 cm, kada se proglašavaju izvanredne mjere obrane od poplava. U sisačku Posavinu su Hrvatske vode uputile dodatnih 50.000 vreća za zečje nasipe, koje se raspoređuju na najkritičnijim mjestima. Voda je preplavila i prometnicu Sisak - Popovača. Promet je obustavljen i na dionici ceste Sisak - Jasenovac između Gušće i Prelošćice. Tako je Sisačko-moslavačka županija prometno presječena na dva dijela, a veza moslavačkog dijela sa Siskom moguća je jedino obilazno preko Ivanić Grada ili Zagreba, donosi HRT.

I dalje su na snazi izvanredne mjere obrane od poplave na rijeci Bednji i Plitvici u Varaždinskoj županiji, iako se jučer u popodnevnim i večernjim satima smanjila razina vode. Ovisno o količini padalina koje su najavljene za danas, moguć je i ponovni blagi porast vodostaja tih rijeka. Najugroženije je naselje Hrastovljan kraj Ludbrega gdje je tijekom noći dopremljeno tisuću vreća s pijeskom radi utvrđivanja zečjih nasipa. Zbog vode na prometnicama, zatvorene su županijske ceste Slokovec-Mali Bukovec i Jalševec-Gornja Poljana te lokalne ceste Gabrinovec-Križevci, Virje Otok-Virje Križovljansko i Martijanec-Hrastovljan.


Odronili se kolosijeci na dvije pruge

Zbog velikih količina padalina koje su uzrokovale stvaranje nekontroliranih bujica, odronio se dio kolosijeka između kolodvora Križevci i kolodvora Lepavina na pruzi Dugo Selo-Botovo te između kolodvora Novi Marof i Turčin na pruzi Bedekovčina-Čakovec, izvijestile su jutros Hrvatske željeznice. Zatvorene su dionice pruge Križevci-Koprivnica i Novi Marof-Varaždin.
Do daljnjega između Križevaca i Koprivnice te Novog Marofa i Varaždina putnici se prevoze autobusima, a putnički vlakovi na tim relacijama kasne oko 15 minuta.

Klizišta u Zagrebu

Rano jutros došlo je do klizanja dijela brda na Dubravkinom putu u parku Tuškancu u središtu Zagreba. Obilne kiše i nestabilnost tla izazvali su otklizavanje dva metra asfalta što je dovelo i do klizanja stabala nadomak parkirališta kod Ljetne pozornice, izvijestile su Hrvatske šume. Nagnuta stabla prijete parkiralištu i pristupnoj cesti. Hrvatske šume zatvorile su dio na kojem je ugrožena sigurnost ljudi, a ekipe Hrvatskih šuma izlaze na teren.

U Zagrebu na Aleji Bologne od križanja s Alejom Seljačke bune do čvora Jarek, zbog radova na sanaciji klizišta, zatvoren je kolnik u smjeru zapada (Zaprešića), vozi se dvosmjerno istočnim kolnikom. Nešto iza 11 sati aktiviralo se i klizište u u Podgaju kod kućnog broja 51 u blizini neuseljene stambene zgrade.