SOCIJALNI TURIZAM

'Siromašni smo, ali idemo na more... i to besplatno!'

31.05.2015 u 07:40

Bionic
Reading

Iz Tisnog su me kontaktirali i pitali želim li sa svojom obitelji ići na besplatno ljetovanje. Nakon mog potvrdnog odgovora predsjednica udruge Ponte Aida Paladin sve je riješila i evo spremamo se na more. Ovo mi je izvanredna prilika da sa svojom obitelji odem na more jer nam je to inače financijski nemoguća misija, otkrila je za tportal.hr jedna mlada majka i potaknula nas da provjerimo o čemu se radi. Doznali smo da u Hrvatskoj lagano stasava jedan plemeniti vid turizma - socijalni turizam. Za sve je kriva udruga Ponte

Udruga Ponte osnovana je lani (2014. godine) upravo s ciljem promicanja socijalnog turizma. Glavna joj je misija osigurati ljetovanje osobama slabijeg imovinskog stanja, a više o akciji 'I ja bih na more' rekla nam je njezina kreatorica Aida Paladin, a svoju priču ispričala nam je i jedna od sudionica ove akcije.

Udruga nastoji pomoći socijalno ugroženim osobama u Hrvatskoj, ali i u drugim zemljama Europske unije.

'Djelovanje udruge temelji se na načelu javnosti, otvorenosti, plemenitosti, solidarnosti, dragovoljnosti, nesebičnosti i želji svojih članova da pruže pomoć nemoćnima i socijalno ugroženima. Udruga se zalaže za poticanje društvenog rasta zajednice, poticanje građanskih inicijativa, promicanje vrijednosti filantropije. Akcijama, edukacijama i informiranjem želimo poticati lokalno stanovništvo na razvoj obiteljskog smještaja i iznajmljivače u važne dionike turizma svake općine', objašnjava nam Aida.

Osim toga svrha akcije I ja bih na more jest povećati svijest o potrebi razvitka socijalnog turizma koji je u Hrvatskoj zapostavljen.

'Socijalni turizam način je kako spojiti i zadovoljiti dvije grupacije ljudi. Oni koji imaju prazne apartmane u vremenu pred i posezone i ljude združene u različite socijalne udruge kojima je uobičajena cijena previsoka', kaže nam Aida.


Razvijanje turizma za socijalno isključene, a osobito za djecu, mlade, višebrojne obitelji, umirovljenike i invalide, ističe, svakoj će se osobi osigurati temeljno ljudsko pravo na odmor i razonodu.

'Promicanje filantropije. Jačanje suradnje sa srodnim socijalnim organizacijama u Hrvatskoj i EU-u. Jačanje zajednice u jedinstvenom cilju stvaranja boljeg društva sebi i svojoj djeci', kaže nam kreatorica.

Najnovijom akcijom I ja bih na more želimo socijalno ugroženim osobama osigurati odlazak na more i smještaj.

'Prijavili smo se na natječaj Zaklade Hrvatska za djecu koju je osnovalo Ministarstvo socijalne politike i mladih. Projekt je dobro ocijenjen i prihvaćen. Projektom će 12 obitelji besplatno koristiti smještaj i prehranu u restoranima i pansionu. Projektom je pokriven i prijevoz. Projektom pokrećemo senzibilizaciju iznajmljivača i drugih dionika u turizmu za prihvaćanje turista slabije platežne moći. Općina Tisno ponudila je prostor za pokretanje Centra humanitarnog i socijalnog turizma', objasnila nam je gospođa Paladin.

Jedna od sudionica projekta I ja bih na more je i T. H. koja za ovu akciju nije znala dok je nisu slučajno kontaktirali iz udruge Ponte. Na pristanak ju je prisilila bolest djeteta.

'Godine 2008. naša tročlana obitelj postala je veća za još jednog člana. Rodila se naša djevojčica. Potpuno zdravo i veselo dijete. Naša noćna mora počinje 2013. u njenoj dobi od pet i pol godina kada joj liječnici dijagnosticiraju malignu bolest. Dijagnoza je glasila - akutna limfatična leukemija (ALL). Svijet nam se srušio. Odmah je počela s kemoterapijama i liječenjem. Bilo je to mučnih devet mjeseci bolnica, uspona i padova, suza i smijeha jer smo se jako zbližili s ostalim roditeljima suočenima s bolestima svoje djece. Bili smo jedni drugima podrška', prisjeća se T. H.

Do informacija o besplatnom ljetovanju došla je zahvaljujući dvjema udrugama.

'Iz Udruge Ljubav na djelu (u suradnji s udrugom Ponte) iz Tisnog kontaktirali su me i pitali želim li sa svojom obitelji ići na besplatno ljetovanje. Nakon mog potvrdnog odgovora predsjednica udruge 'Ponte' gospođa Aida Paladin je sve riješila i evo spremamo se na more. Ovo mi je izvanredna prilika da sa svojom obitelji odem na more jer mi je to inače financijski nemoguća misija', kaže ova mlada žena.

Za udrugu Ponte ima samo riječi hvale, jer vjeruje da ne bi bila u mogućnosti djecu odvesti na more bez njihove pomoći.
'Smatram da bi ovakvih projekata trebalo biti više od strane države, a ne samo udruga. Smatram da svatko i slabijeg imovinskog stanja i roditelji shrvani bolešću djeteta jednako zaslužuju odmor i opuštanje, iako briga nikada ne prolazi, ali barem nakratko zaboravimo na probleme koji nas muče', zaključuje T. H.

PLEMENITE AKTIVNOSTI

Osim akcije I ja bih na more, udruga Ponte kreator je i drugih akcija poput: 'Sretan Božić svima', 'Ponte-Point' i 'Ponte-Pijat'. 'Za Božićne praznike napravili smo akciju usmjerenu prema građanima naše općine Tisno. Po preporuci općine izabrali smo pet obitelji kojima je bila potrebna novčana pomoć. Akcija naziva 'Sretan Božić svima'. Sudjelovali smo u božićnom programu općine i besplatno pakirali poklone. Uključili smo se u pokret bookcrossinga uz pomoć Hrvatske nacionalne knjižnice donirali 200 knjiga u knjižnice Tisno, Murter, Vodice. Akciju smo nazvali Ponte-Point i takva oznaka je na vratima knjižnica. Pokrenuli smo inicijativu u restoranima naše županije za socijalni meni po jedinstvenoj cijeni od 30 kuna Ponte-Pijat', rekla je Aida. U svakoj od akcija koje udruga organizira ciljevi su jednaki - pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija.