NASTAVAK SUKOBA

Sirijsko zrakoplovstvo napada, poginuo general

30.10.2012 u 21:01

Bionic
Reading

Sirijski ratni zrakoplovi u utorak su svom žestinom bombardirali pobunjeničke ciljeve, dan nakon kraja malo poštivanog četverodnevnog prekida vatre, dogovorenog između sirijskog predsjednika Bašara al-Asada i oporbenih snaga.

Sirijsko zrakoplovstvo granatiralo je rubne dijelove Homsa, gdje pobunjenici u okružju drže voju bazu, i grad Maarat al-Numan na sjeveru, koji je pod nadzorom pobunjenika. Neki sirijski aktivisti za zaštitu ljudskih prava tvrde da je u napadima na Marat al-Numan ubijeno 28 civila, a neki tvrde da su pobunjenici napustili taj grad nakon bombardiranja i da su se usredotočili na bojišnicu na južnom rubu grada.

Reuters navodi da je zrakoplovstvo ponovno napalo južna predgrađa Damaska i da je sirijska vojska snažnom minobacačkom paljbom napala okrug Hamuriju, pri čemu je, po tvrdnjama aktivista, poginulo namjanje osam ljudi.

Sirijski opsevatorij za ljudska prava, po pisanju AFP-a, priopćio je da je jedan lovac sirijskog zrakoplovstva u utorak izveo prvi napad na Damask od početka sukoba u Siriji prije 19 mjeseci.

"Glavni je grad prvi put bio cilj jednog lovca koji je u utorak poslije podne četirima bombama gađao istočnu četvrt Damaska Jobar", stoji u priopćenju te organizacije koja djeluje iz Velike Britanije, a u podacima se oslanja na oporbene snage i liječničke izvore u civilnim i vojnim bolnicama.

Sirija sve češće koristi ratno zrakoplovstvo u napadima na oporbena područja, uključujući i dijelove Damaska i Alepa, jer oporbene snage nemaju odgovarajuće protuzračno oružje.

Istodobno je sirijska državna televizija objavila objavila da je zrakoplovni general Abdullah Mahmoud al-Khalidi ubijen u sjevernom predgrađu Damaska.

"Oružana teroristička skupina ubila je pilota, aktivnog generala zrakoplovstva Abdullaha Mahmouda al-Khalidija u četvrti Rukn al-Din. To je novo u nizu umorstava znanstvenika i osoba od nacionalne važnosti", rečeno je u TV prilogu.

Neimenovani izvor iz službi sigurnosti u Damasku za AFP je izjavio da je general, koji je bio član zapovjedništva sirijskog zrakoplovstva, ubijen hicima iz vatrenog oružja u ponedjeljak navečer dok je izlazio iz kuće prijatelja kojeg je posjetio.