ZA VRIJEME POGREBA

Sirijski prosvjednici zapalili sjedište stranke Bas

26.03.2011 u 19:37

Bionic
Reading

Stanovnici sela Tafiasa, udaljenog 18 km od grada Dere, središta prosvjeda protiv sirijskog režima, u subotu su podmetnuli požar u sjedištu ogranka vladajuće stranke Bas i u jednoj policijskoj postaji, za vrijeme pogreba trojice prosvjednika što su ih dan prije ubili pripadnici snaga sigurnosti

Nekoliko tisuća stanovnika prisustvovalo je pogrebu trojice prosvjednika, a neki među njima iskoristili su trenutak i podmetnuli požar u policijskoj postaji i u sjedištu Basa. U Deri, 120 km južno od Damaska, oko 300 mladih popelo se na ostatke srušenoga kipa bivšeg predsjednika Hafeza al Asada izvikujući slogane protiv režima, rekli su očevici.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton u subotu je oštro osudila "brutalan" odgovor sirijskih vlasti na "legitimne zahtjeve" prosvjednika. Ashton je, kako stoji u priopćenju, "zaprepaštena nastavkom silovitih represija vlasti prema prosvjednicima". Pozvala je sirijski režim da "ispuni legitimne zahtjeve naroda dijalogom te hitnim političkim i socijalno-ekonomskim reformama". Također smatra kako se izvanredno stanje u Siriji treba ukinuti.

Od početka prosvjeda snage režima Bašara al-Asada, koji se suočava s najvećom krizom u 11 godina vlasti, ubile su najmanje 25 ljudi.

Poziv Facebookom

Apel za 'narodnu pobunu' u subotu u svim sirijskim pokrajinama stavljen je na Facebook dan nakon krvavih prosvjeda u najvažnijim gradovima u zemlji, posebno na jugu.

"Danas, u subotu, narodna pobuna u svim sirijskim pokrajinama", piše u tekstu na Facebooku.

Po riječima sirijskog dužnosnika, u prosvjedima u petak smrtno je stradalo 13 osoba, među kojima su dva vatrogasca i i jednog turskog zaposlenika ubili prosvjednici, dok su borci za ljudska prava ustvrdili najmanje 25 poginulih.

Sirijski dužnosnik kaže da je 10 prosvjednika ubijeno u Salameinu, na jugu, u sukobu s vojskom, dok su u Homsu, 160 km sjeverno od Damaska,

čuvara vojnog kluba ubili protivnici režima. U Madameinu, 10 km od Damaska, otvorili su vatru na vatrogasce, usmrtivši dvojicu.