AMNESTY INTERNATIONAL

Sirijski grad Alep je potpuno uništen

07.08.2013 u 20:42

Bionic
Reading

Alep, drugi po veličini grad u Siriji, 'uništen' je u ratu od prije godinu dana, a njegovi stanovnici, osim svakodnevnog bombardiranja koje podnose, zlostavljani su u sektorima koje drže pobunjenici, priopćio je u srijedu Amnesty International

'Alep je potpuno uništen', izjavila je Donatella Rovera, dužnosnica Amnesty Internationala, naglasivši da je velika većina stanovništva pobjegla.

U prilog ovim tvrdnjama nevladina organizacija je podnijela izvještaj sa satelitskim snimcima nekoliko četvrti Alepa, snimljenih u srpnju 2012. godine, prije i poslije početka borbi između vojske i pobunjenika, kada su pobunjenici iznenada zauzeli nekoliko sektora ovog grada, a i danas je pola grada u njihovim rukama.

Ove fotografije prikazuju 'alarmantni karakter tijeka sukoba, s potpunim nebrigom za međunarodno humanitarno pravo, uzrokujući masovno uništavanje, smrt i raseljavanje', naglašava se u ovom priopćenju.

Grad je još uvijek poprište svakodnevnih borbi i velikog dijela uništavanja uzrokovanog 'kampanjom zračnog bombardiranja pokrenutog bez razlike' od režimskih snaga Bašara al-Asada

'Vladine snage bombardiraju bez prestanka i razlike oblasti pod kontrolom opozicijskih snaga, a u prvom redu su civili ti koji trpe napade, a istovremeno ih zlostavljaju naoružane grupe opozicije', precizira organizacija.

Što se tiče bombardiranja, 'neodređen broj civila je ubijen i osakaćen', navodi Amnesty International.

Organizacija izražava zabrinutost u vezi s povijesnim gradovima, posebno kad se radi o starim sukovima (trgovinama), djelomično spaljenim, i minaretom omejadske džamije koji je uništen.

'Prema međunarodnom pravu, obaveza je poštovati i zaštiti kulturna dobra', tvrdi ova nevladina organizacija.

Amnesty ističe da veliki broj ljudi koji je natjeran napustiti svoje domove, posebno u pobunjeničkim sektorima, 'prima malo ili uopće ne prima pomoć'.

U priopćenju Amnesty ponavlja svoj zahtjev da se Međunarodnom kaznenom sudu preda sirijski spis.

Cjelovito priopćenje AI-ja, sa satelitskim snimkama 'prije' i ' poslije', možete pročitati ovdje.