HUMAN RIGHTS WATCH

Sirijska vojska muči djecu

03.02.2012 u 14:37

Bionic
Reading

Djeca u dobi od samo 13 godina žrtve su mučenja vojske i snaga sigurnosti u Siriji gdje režim u krvi guši narodni ustanak, objavila je organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch u petak

'Vojska i časnici sigurnosti neometano su uhićivali i mučili djecu prošle godine. Zabilježeno je najmanje 12 slučajeva u kojima su djeca držana u neljudskim uvjetima, mučena i ubijana u svojim domovima i na ulici', kaže ta nevladina organizacija.

HRW optužuje sirijsku vladu da je 'škole pretvorila u mjesto pritvora i vojne baze te da je smjestila snajperiste na te zgrade gdje su i djeca zatočena', nastavlja HRW.

'Represija nije poštedjela djecu', istaknuo je Lois Whitman, direktor za dječja prava pri HRW-u. 'Sigurnosne službe ubile su ili mučile djecu u njihovim kućama.'

'Djeca od jedva 13 godina izvijestila su HRW da su ih časnici zatvarali u samice, grubo tukli i priključivali ih na struju, gasili cigarete na koži, vješali ih uz pomoć metalnih lisica, ponekad satima, nekoliko centimetara iznad tla', piše u izvješću.

U priopćenju se poziva 'Vijeće sigurnosti UN-a da zatraži hitno od vlade Damaska da prekine sva ta kršenja i surađuje s istražnim povjerenstvom koje je formiralo Vijeće za ljudska prava UN-a'.