BIVŠA PROFESORICA

Sirijka osvećuje smrt djece snajperom

07.02.2013 u 15:20

Bionic
Reading

Građanski rat u Siriji pretvorio je profesoricu engleskog jezika u strah i trepet za trupe predsjednika Sirije Bašara al Asada. Ona je, naime, snajperistica u Alepu, prenosi srpski portal B92

Žena koju u razrušenom gradu svi znaju kao 'snajperisticu', a suborci je zovu Guevara, pridružila se pobunjenicima kada su joj djeca ubijena u zračnom napadu.

'Neću zaboraviti krv svoje djece i obećavam da ću ih osvetiti', rekla je za zapadne medije 36-godišnja učiteljica porijeklom iz Palestine, koja je izgubila sedmogodišnju kćerku i 10-godišnjeg sina.

Usprkos tome što provodi dane na frontu u gradu u kojem mjesecima traje krvoproliće i nosi trenirku i maskirnu uniformu, ona i dalje nosi šminku i ima uredno sređene obrve, piše britanski The Telegraph. Osim toga, izgleda kao da je potpuno prihvatila novu realnost svog života.

'Vidjela sam na stotine leševa posljednjih mjeseci. Mnogi ljudi su ubijeni tokom granatiranja ili zračnih napada. Nekoliko puta sam i sama bila pored detonacija i znala sam pomisliti da je smrt vrlo blizu', kaže ona.

Ona je navela da su joj djeca stradala u kući koju je pogodila raketa.

'Moj sin se bojao buke i rekla sam mu da ću obraniti njegovu budućnost, a sada sam se zaklela da ću ga osvetiti', rekla je Guevara.

Jedna od rijetkih žena na fronti je za Telegraph rekla da njen novi 'posao' zahtijeva strpljenje, brzinu i inteligenciju, ali je dodala i da voli to što sada radi.

'Volim borbu, a kada netko od mojih suboraca pogine, osjećam potrebu da ih osvetim. Ne pucam dok svi civili ne odu s ulica, pucam samo kada su vojnici u gradu. Imala sam četiri ili pet pogodaka, a osjećaj je dobar, kada pogodim - viknem 'to'', rekla je Guevara, dodajući da se poslije svega često budi u suzama.

Ova Sirijka palestinskog porijekla prvi put se susrela s oružjem u Libanonu u vojnom kampu ekstremnog Hamasa, a protiv Asadovog režima se borila i ranije.

'Dok sam studirala, formirali smo tajnu palestinsku stranku, kao i opozicijske novine', kaže Guevara.

Sirijska snajperistica