SKUP U ISTANBULU

Sirijci formirali Vijeće nacionalnog spasa

17.07.2011 u 11:29

Bionic
Reading

Sirijske oporbene frakcije u subotu su na skupu u Istanbulu izabrale 25-člano Vijeća nacionalnog spasa, sastavljeno od islamista, liberala i nezavisnih kandidata, koje bi trebalo formirati vladu u sjeni kako bi ispunila vakum u slučaju da ulični prosvjedi dovedu do svrgavanja predsjednika Bašara al Asada

'Mi trebamo raditi na povezivanju s ostalim oporbenim skupinama kako bi predvodili zemlju prema demokratskoj viziji koju imamo', izjavio je za Reuters istaknuti oporbeni čelnik Haitam al-Maleh.

Oko 350 osoba sudjelovalo je na 'Kongresu nacionalnog spasa' u Istanbulu, a većina njih došla je izvan Sirije gdje neki žive već desetljećima. Postojao je plan da se konferencija poveže video-linkom sa Damaskom, ali je on otkazan kada su sirijske snage sigurnosti u petak izvele brutalan udar na glavni grad u kojem su ubijena najmanje 23 civila.

Vijeće nacionalnog spasa sastat će se u nedjelju kako bi izabralo 11-člani izvršni odbor, koji treba pripremiti iduću konferenciju posvećenu stvaranju vlade u sjeni.

'Vijeću će biti povjerena zadaća pripremanja iduće konferencije s ciljem izbora vlade u egzilu koja bi vodila zemlju u tranzicijskom razdoblju nakon pada režima', izjavio je Adib Šišakli, liberal i član stare političke obitelji koji sada živi u Saudijskoj Arabiji.

Skup u Istanbulu održan je dan nakon najmasovnijih proturežimskih prosvjeda u Siriji, na kojima je traženo okončanje 41-godišnje vladavine obitelji Asad. Snage Bašara al Asada toga su dana ubile ukupno 32 civila. Skupine za zaštitu ljudskih prava procjenjuju da je od početka prosvjeda u ožujku ubijeno više od 1,400 Sirijaca.

Američka državna tajnica Hillary Clinton, koja je u petak boravila u Istanbulu radi sastanka Kontaktne skupine za Libiju i sastanka s turskim dužnosnicima, osudila je krvoproliće u Siriji i ohrabrila napore na udruživanju sirijske oporbe.

'Okrutnosti moraju prestati', rekla je Clinton u TV intervju sa skupinom mladih Turaka u jednom istanbulskom kafiću.

'Budućnost Sirije sada je u rukama sirijskih ljudi, no napori oporbe da se okupi, organizira i artikulira svoj programa, važan su dio političke reforme', rekla je Clinton kasnije, na zajedničkoj konferenciji za tisak s turskim ministrom vanjskih poslova Ahmetom Davutogluom.