IZBAČENI IZ ARAPSKE LIGE

Sirija se ispričava, isključen libijski scenarij

14.11.2011 u 13:24

Bionic
Reading

Sirijski ministar vanjskih poslova Valid al-Mualem u ponedjeljak se ispričao za napade na diplomatske misije nakon isključenja Sirije iz Arapske lige, što je nazvao 'opasnim potezom' i poručio da se libijski scenarij neće odigrati u njegovoj zemlji koja će osnažena izići iz krize, javljaju agencije

'Kao ministar vanjskih poslova, ispričavam se za napade na strana veleposlanstva', rekao je Mualem na konferenciji za novinare u Damasku, javlja Reuters.

Pristaše režima napale su u subotu navečer veleposlanstva Turske i Saudijske Arabije, počasni francuski konzulat u Latakiji i diplomatske urede u gradu Alepu.

'Odluka Arapske lige da suspendira Siriju (...) opasan je korak', rekao je šef diplomacije, javlja AFP i citira ministra da Sirija 'plaća cijenu za svoja čvrsta stajališta'.

Sirija neće 'pokleknuti, već će osnažena izići iz krize' koja je pri kraju i propast će 'sve urote protiv nje', rekao je te poručio da se 'libijski scenarij neće ponoviti u Siriji'.

Aa-Mualem je izrazio uvjerenje da će Rusija i Kina blokirati napore Ujedinjenih naroda da donesu rezolucija o Siriji kao u slučaju Libije.

'Stajališta Rusije i Kine kojima zahvaljujemo neće se promijeniti, u stalnom smo kontaktu', rekao je.

Kina je u ponedjeljak pozvala Siriju da provede arapski plan, ali se suzdržala podržati moguće sankcije protiv Damaska. I ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov osudio je u ponedjeljak odluku Arapske lige o Siriji ocijenivši je 'nekorektnom'.

Liga je suspendirala Siriju jer predsjednik Bašar al-Asad nije proveo njezin plan o okončanju nasilja, oslobađanju zatvorenika, vraćanju vojske u vojarne i slobodi kretanja za novinare.

Od sredine ožujka više od 3.500 ljudi ubijeno je u gušenju protuvladinih prosvjeda.