PREKID DIPLOMATSKE SURADNJE

Sirija odbacila rezoluciju Arapske lige

12.02.2012 u 22:01

Bionic
Reading

Sirija je u nedjelju odbacila rezoluciju Arapske lige kojom je ta organizacija pozvala na osnivanje zajedničke mirovne misije UN-a i arapskih zemalja u Siriji, podržala sirijsku oporbu i potvrdila arapske ekonomske sankcije nametnute Damasku

Sirija "kategorički odbacuje" odluke Arapske lige i vjeruje da one odražavaju "histeriju" nekih arapskih zemalja nakon njihova nesupjeha u Vijeću sigurnosti, priopćio je sirijski veleposlanik u Kairu Ahmed Jusuf, ujedno i predstavnik svoje zemlje pri Arapskoj ligi.

"Proces donošenja odluka u Arapskoj ligi taoc je arapskih politika ovisnih o nafti, plinu i suradnji sa Sjedinjenim Državama i zapadnim zemljama", dodao je Jusuf.

Arapska liga je u nedjelju na ministarskom sastanku u Kairu usvojila rezoluciju kojom poziva na osnivanje zajedničke mirovne misije UN-a i arapskih zemalja u Siriji i ujedno ukida svoju promatračku misiju u toj zemlji koja nije polučila rezultate. Sudanski general Muhamed al-Dabi koji vodi arapske promatrače dao je ostavku u nedjelju.

Ministri arapskih zemalja sastali su se u Kairu kako bi oživjeli diplomatske napore nakon što je u Vijeću sigurnosti uložen dvostruki veto, Rusije i Kine, na arapsku inicijativu koja predviđa odlazak sirijskog predsjednika Bašara al-Asada s vlasti.

Iako nisu službeno priznali sirijsku oporbu, arapski su je ministri podržali i pozvali na ujedinjenje. "Arapska liga treba otvoriti sve kanale komunikacije sa sirijskom oporbom i dati joj sve oblike potpore", rekao je saudijski ministar vanjskih poslova Suad al-Fejsal.

Arapska liga je također potvrdila svoje ranije nametnute ekonomske sankcije Damasku i odlučila sa Sirijom prekinuti svu diplomatsku suradnju.