NASILJE ESKALIRA

Sirija bombardira velike gradove - primirje propada

28.10.2012 u 07:19

Bionic
Reading

Snage odane sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu ponovno su u subotu počele bombardirati veće sirijske gradove, a i pobunjenici su izveli nekoliko napada i dodatno potkopali primirje koje je trebalo obilježiti Kurban Bajram

Nasilje o kojem javljaju i stanovnici gradova i pristaše oporbe i sirijske vlasti počelo je drugi dan prekida vatre što ga je organizirao međunarodni posrednik Lakhdar Brahimi koji se nadao tim primirjem dovesti do postupnog prekida 19-mjesečnog nasilja u kojem su dosad poginule oko 32 tisuće ljudi.

Sirijska državna agencija Sana objavila je da su pobunjenici više desetaka puta prekršili prekid vatre, među ostalim i da su aktivirali automobil bombu ispred kršćanske crkve u gradu Deiru al-Zoru na istoku zemlje.

Aktivisti u Deiru al-Zoru i u Alepu, sirijskome gradu s najviše stanovnika, a koji je dijelom pod nadzorom pobunjenika, kažu da su u stambene četvrti padale minobacačke granate.

Stanovnici Damaska na internet su stavili snimke aviona koji su, kažu, bombardirali predgrađa Erbin i Harastu. Poginulo je osam osoba, kažu stanovnici i predstavnici Sirijskog opservatorija za ljudska prava, organizacijom sa sjedištem u Britaniji, ali s mrežom izvora u Siriji.

Vojska je objavila da je pristala na prekid vatre, ali da joj je dužnost odgovoriti na pobunjeničke napade.

U petak je poginulo više od 150 ljudi, među njima i 43 vojnika, objavio je Opservatorij. Većina stradalih poginula je od snajperske vatre ili u borbama.