BURA U ZADARSKOJ VIJEĆNICI

Sinovčić na čelu Odbora za poticanje gospodarstva i upravljanje gradskom imovinom

26.06.2013 u 18:42

Bionic
Reading

Živko Kolega (HDZ) ponovno je izabran za predsjednika Gradskog vijeća Grada Zadra. Premda mu je za reizbor trebalo tek 16 glasova HDZ-ove koalicije, znakovito je kako je Kolega dobio podršku nezavisnog Rene Sinovčića i sindikalnog pravnika sa Sinovčićeve liste Vedrana Uranije. Suzdržani su bili vijećnici iz redova SDP-ove koalicije, dok su protiv Koleginog imenovanja ruku podignuli Marko Pupić Bakrač i Ante Rubeša iz Akcije mladih

Na SDP-ovu suzdržanost pri glasovanju HDZ-ovci su odgovorili istom mjerom, pa je Omerka Šarić Frantin (SDP) ostala bez dovoljnog broja glasova za izbor dopredsjednice Gradskog vijeća. Nakon stanke i uvida u Poslovnik HDZ-ovci su shvatili da oporba ima pravo na jedno dopredsjedničko mjesto, pa je Šarić Frantin prošla iz drugog pokušaja. Drugo dopredsjedničko mjesto dobio je dojučerašnji dogradonačelnik Dražen Grgurović (HDZ).

Zbog nespojivosti dužnosti novi gradonačelnik Božidar Kalmeta i ravnatelj HNK-a Zadar Renato Švorinić svoje su mandate stavili u mirovanje. Umjesto njih interese HDZ-a zastupat će Aleksandar Švenjak i Toni Kozina. Dogradonačelnik Ivica Vlakić iz HSP-a AS-a svoj je vijećnički mandat prepustio Ani Ivčić.

Nositelj liste i kandidat SDP-ove koalicije za gradonačelnika Ivo Bilić nakon drugog izbornog kruga svoj izlazak na izbore nazvao političkim izletom te se vratio bankarskom poslu. Njegovo mjesto popunio je Erol Gaši. Još je jedan SDP-ovac izostao na današnjoj konstituirajućom sjednici zadarskog Gradskog vijeća. To je Nikola Turčinov koji će u Bruxellesu biti asistent SDP-ovim europskim parlamentarcima. Gradska vijećnica je tako postala Iva Šestan.

Veliku buru na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zadra izazvala ja raspodjela predsjedničkih mjesta za 15 odbora. Iako su na sastanku održanom prošloga petka dogovorili da osam predsjednika bude iz vladajuće koalicije, a sedam iz oporbenih, danas je predloženo da HDZ dobije odbor više, i to na način da vijećnik Reno Sinovčić ostane bez predsjedničkog mjesta iako mu je dogovor osiguravao predsjedanje Odborom za predstavke i pritužbe građana.

Za HDZ-ovku Elviru Sterle izbor Sinovčića za predsjednika tog odbora bio je sporan jer je vlasnik medijske kuće. U obranu Sinovčića stala je SDP-ovka Sabina Glasovac koja nije vidjela pravne zapreke za njegovo imenovanje. U konačnici pronađeno je kompromisno rješenje, pa je Reno Sinovčić postao ni manje ni više nego predsjednik Odbora za poticanje gospodarstva i upravljanje gradskom imovinom.