PRIJEM U ALKARSKIM DVORIMA

'Sinjska alka pobjeda je pravde nad nepravdom, dobra nad zlom'

07.08.2016 u 17:29

Bionic
Reading

Svečani prijem uoči 301. Sinjske alke u nedjelju je upriličen u Alkarkim dvorima, gdje je predsjednici Republike i pokroviteljici Alke Kolindi Grabar Kitarović čelništvo Vitešog alkarskog društva (VAD) predalo prigodni dar u povodu ovogodišnje Alke

Prijemu u Alkarskim dvorima nazočili su i predjednici Hrvatskog sabora i Vlade Željko Reiner i Tihomir Orešković, ministri u Vladi s tehničkim mandatom te predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, predsjednik Mosta Božo Petrov, član Predsjedništva SDP-a i predsjednik splitsko-dalmatinskog županijskog SDP-a Arsen Bauk, gradonačelnici Zagreba i Splita Milan Bandić i Ivo Baldasar, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Mirko Šundov, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice (HRM) Predrag Stipanović.

Među nazočnima su bili i župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja, madbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić i dr., kao i predstavnci dilomatskog zbora akreditiranog u Repblici Hrvatskoj.

Obraćajući se nazočnima predsjednik Viteškog alkarskog društva (VAD) Stipe Jukić istaknuo je kako Sinjska alka ulazi u četvrto stoljeće potojanja kao spomen na slavnu bitku protiv turskih osvajača 1715. godine.

"Održavajući se iz godine u godinu, Alka preslikava žiovot naroda cetinskog kraja i kao takva nije ostala samo viteški turnir, nego je postala zgusnuta povijest naših radosti i stradanja," rekao je Jukić.

Sinjska alka je izrasla iz herojstva naših pradjedova kao "pobjeda pravde nad nepravdom, dobra nad zlom," rekao je. "Na ovim povijesnim uzbirkanim prostorima tu poruku Alke hrvatski narod u dolini pitome Cetine često je morao i praktično dokazivati, a u nedavnoj prošlosti i u Domovinskom ratu," istaknuo je Jukić.

Po njegovim riječima, simbolika Alke i poruka koju ona odašilje utjecale su na stvaranje kolektivnog identiteta stanovnika cetinskog kraja te doprinijela stvaranju pozitivnog domoljubnog naboja.

"Toga je bio svjestan i prvi hravtski predsjednik i počasni alkarski vojvoda Franjo Tuđman, koji je na Alci u Sinju naglasio: 'Da nije bilo Sinjske alke i tradicije koju ona simbolizira, ne bi mi danas imali slobodnu i neovisnu Republiku Hrvatsku.'"

Prije prijema u Alkarskim dvorima, predsjednica Republike Grabar Kitarović je posjetila je Crkvu Čudotvorne Gospe Sinjske u kojoj će se 25. rujna održati središnja proslava obilježavanj 300. godišnjice krunjenja slike Čudotvorne Gospe Sinjske.