ekonomska kriza

Sindikati: Rast plaća je nužan i nema alternativu. Ako se problemi ne riješe pregovorima moguć i štrajk

25.08.2022 u 15:53

Bionic
Reading

Matica hrvatskih sindikata i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja u četvrtak su poručili kako je rast plaća nužan i nema alternativu, reagirajući na izjavu ministra Primorca koji je sindikatima poručio da nije vrijeme za stjecanje političkih poena i koristi

Ministar financija Marko Primorac jučer je izjavio kako neće biti novca da se pomogne svima s rastom cijena, potužio se da svi prijete štrajkovima te poslao poruku sindikatima da nije vrijeme za stjecanje političkih poena, koristi i popularnosti.

Sindikati kažu kako statistika jasno pokazuje kako plaće u javnim službama zaostaju za plaćama drugih u zemlji te da njihova kupovna moć snažno pada. Bruto plaće u lipnju su porasle za četiri posto, odnosno svega 2,3 posto na godišnjoj razini dok su cijene u srpnju porasle za 12,3 posto. Očekuje se rast cijena na razini godine od oko 10 posto.

"Ako plaće ostanu ovakve kakve jesu, zaposlenima u obrazovanju, zdravstvu, socijalnoj skrbi, kulturi i drugim javnim službenicima prijeti pad kupovne moći od osam ili više posto. Pritom, inflacija pogađa puno snažnije nego što to statistika pokazuje i što su plaće niže, to je udar žešći", tvrde sindikati.

Kažu kako poslodavci u privatnom sektoru dižu plaće jer im radnici trebaju i shvaćaju da im u ovoj situaciji moraju egzistencijalno pomoći te se nadaju da to shvaća i Vlada, iako izjave Primorca izgledaju kao da ih priprema za još jedne mučne pregovore pune odugovlačenja. Tvrde kako je primjereno povećanje plaća u ovom trenutku egzistencijalna potreba radnika i sam ekonomski prioritet Vlade.

Alternativa je drastično rušenje standarda i egzistencijalno ugrožavanje velikog broja radnika što nas u konačnici vuče prema recesiji i najgoroj noćnoj mori svake ekonomske politike, a to je stagflacija, situacija u kojoj ekonomska aktivnost opada, raste broj nezaposlenih i siromašnih, a cijene nastavljaju rasti. Kažu da se Vlada ne može ponašati kao da njezini radnici ne plaćaju režije, ne kupuju hranu i žive u nekoj drugoj zemlji u kojoj cijene ne rastu.

"Vlada se Temeljnim kolektivnim ugovorom za javne službenike obvezala pristupiti pregovorima o povećanju osnovice za ovu godinu do kraja rujna u skladu s ekonomskim okolnostima i kretanjima gospodarskih pokazatelja. BDP nam raste iznad očekivanja, kreditni rejting na povijesno je najvišoj razini, iz EU dolaze značajna sredstva iz NPOO-a i što je najbitnije, fiskalna situacija je zbog rekordne zaposlenosti i odlične turističke sezone vrlo povoljna", kažu sindikati.

Od Vlade očekuju da u što kraćem roku pokaže inicijativu za pokretanjem pregovora, a ako se kroz pregovore ne riješe problemi i štrajk će biti opcija.