peta godišnjica

Sindikati: Paradoksalno je da je Hrvatska od ulaska u EU nazadovala!

01.07.2018 u 15:43

Bionic
Reading

U povodu petogodišnjice priključenja Hrvatske Europskoj uniji, Matica hrvatskih sindikata i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja upozorili su u nedjelju na opću gospodarsku, društvenu i egzistencijalnu regresiju zemlje u odnosu na stanje od prije pet godina, te pozvali hrvatski politički vrh na promjenu diskursa unutar EU-a

U povodu petogodišnjice priključenja Hrvatske Europskoj uniji, Matica hrvatskih sindikata i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja upozorili su u nedjelju na opću gospodarsku, društvenu i egzistencijalnu regresiju zemlje u odnosu na stanje od prije pet godina, te pozvali hrvatski politički vrh na promjenu diskursa unutar EU-a.

"Hrvatska nema alternative članstvu u Europskoj uniji, ali hrvatska politika u Europskoj uniji mora imati alternativu", upozoravaju sindikati u priopćenju. Iako smatraju da članstvo u Europskoj uniji ima "nesumnjive strateške geopolitičke, gospodarske i sigurnosne prednosti od kojih nije razumno odustati", ističu kako to ne znači da Hrvatska u Uniji ne treba misliti i govoriti svojom glavom.

Za "alarmirajući govor" Hrvatska ima preozbiljne razloge koji se svode na petogodišnju opću gospodarsku, društvenu i egzistencijalnu regresiju u ovih pet godina, što je paradoksalno, smatraju sindikati.

Kao neke od paradoksa navode gospodarsko nazadovanje koje je Hrvatsku "spustilo na ljestvici razvijenosti na samo dno među članicama EU-a"; srozavanje visokog obrazovanja uslijed jačanja "ortačkog akademizma"; potkopavanje odnosa prema radu, koji je tako postao nevažna kategorija, te opću atmosferu u kojoj "država vara svoje građane, ne poštujući svoje ugovorene obaveze prema njima, što nije činila prije pet godina".

Nacionalnu egzistenciju višedimenzionalno potkopava i iseljavanje, upozoravaju sindikati, za što se po njihovu mišljenju uzroci moraju tražiti na političkoj razini te rješavati zajedničkim snagama sa zemljama koje pogađaju slični problemi.

  • +8
Vilim Ribić Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Društvena regresija očituje se i povećanjem političke kontrole nad javnim medijskim prostorom te marginalizacijom kritičke riječi.

Nadalje, u pet godina porasla je pravna nesigurnost, što je "rastočilo vjeru građana u institucije i pravdu" i razara stabilnost države; politika je svela socijalni dijalog na iritantnu formalnost, dok je svojim odnosom prema znanosti i obrazovanju zemlju gurnula u civilizacijski zapećak, ističe se nadalje u priopćenju.

"Sanjali smo EU upravo kao ambijent koji će nas izdići iz civilizacijskog zapećka, vilajetskog morala i društvene zaostalosti. Na žalost, iako smo formalno ušli u EU, vraćamo se tamo odakle smo htjeli pobjeći", zajedničko je mišljenje sindikata.

Odgovornost za društvenu degradaciju dijelom pripisuju "neoliberalnim zabludama" Europske komisije, te nedovršenosti i slabosti europskih struktura, smatrajući ipak da je ona u većoj mjeri "odgovornost domaćih političkih i društvenih snaga".