NEZADOVOLJNI NA ULICAMA

Sindikati dižu masovni ustanak protiv Vlade

28.02.2013 u 14:30

Bionic
Reading

Hrvatski građani trebali bi se masovno odazvati prosvjedima koje će organizirati sindikati protiv Vladina izbjegavanja socijalnog dijaloga i njezina služenja financijskim krugovima umjesto građanima i državi, kazao je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever na današnjoj konferenciji za novinare ispred sjedišta Vlade.

Kako je iz zaključne izjave nakon posjeta Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Hrvatskoj postalo jasno da Vlada, MMF, Svjetska banka i kreditne agencije pušu u isti rog najavljujući produženje radnog vijeka, uštede u zdravstvu i izdataka za javni sektor, sindikatima ne preostaje ništa drugo nego dijalog ulice, rekao je Sever.

Zamjera Vladi što o tako važnim pitanjima uopće nije konzultirala sindikate, ali ni druge socijalne partnere, kao ni građane.

Premijer Milanović, kaže Sever, sa sindikatima je zadnji put razgovarao prije 13 mjeseci te je današnje mjesto konferencije za novinare NHS-a - Markov trg, najbliže što sindikati sada mogu prići premijeru.

Izvijestio je da sindikalne središnjice intenzivno planiraju prosvjede i da će ubrzo izići s njihovom najavom. Ti bi prosvjedi, po njegovu mišljenju, trebali biti masovni, a u njima bi pored radnika trebali sudjelovati i druge društvene skupine kao što su nezaposleni, studenti i umirovljenici.


Sever kaže da su sindikati bili neugodno iznenađeni kad su jučer u zaključnoj izjavi nakon posjeta Misije MMF-a Hrvatskoj vidjeli da MMF podržava planove Vlade da poveća kazne za prijevremeno umirovljenje, povisi dobnu granicu za umirovljenje na 67 godina i poduzme daljnje uštede u zdravstvu.

Premda je Vlada najavljivala široku javnu raspravu o tim temama ona je izostala, ističe Sever. Po njegovoj računici povišenje dobi za odlazak u mirovinu nastupilo bi ako se prihvate MMF-ove preporuke, već 2017. godine.

Što se tiče zdravstva, smatra Sever, teret njegova funkcioniranja već je danas prebačen uglavnom na leđa građana pa bi daljnja opterećenja bila nepodnošljiva. Zaključio je da Vlada nema apsolutno nikakve volje za socijalni dijalog sa sindikatima, poslodavcima i građanima te ocijenio da se tome treba oduprijeti.

Ostvare li se planove Vlade, koje je obznanio MMF u zaključnoj izjavi, moći ćemo s radnog mjesta na groblje, rekao je Sever.

Radnici Dine i Diokija su jučer na Markovom trgu oprali socijalnu neosjetljivost vladajućih