TRAŽBINE OD BRODOTROGIRA

Sindikat TIBO-a: Naplata dovoljna za jednu plaću, štrajk se nastavlja

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 24.06.2015 23:56
  • Objavljeno 24.06.2015 u 23:55
TIBO

TIBO

Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic

Sindikalni povjerenik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije u matuljskoj tvornici '3. maj' TIBO (Tvornica brodske i industrijske opreme) Rajko Kutlača potvrdio je za Hinu da je dobio informaciju o naplati tražbina TIBO-a od Brodotrogira, ističući da će to biti dovoljno za isplatu jedne plaće te da će se štrajk nastaviti dok se ne ispuni temeljni zahtjev štrajkaša, a to je isplata dviju zaostalih plaća

Po njegovim riječima, dogovoreno je da TIBO Brodotrogiru isporuči dovršeni proizvod, a Brodotrogir će isplatiti oko 700.000 kuna tražbina. Sindikat, uz isplatu dviju zaostalih plaća, traži da se nakon toga redovito nastavi isplata plaća jedanput na mjesec kako bi radnici prekinuli štrajk.

Radnici matuljske Tvornica brodske i industrijske opreme prošli su utorak, 16. lipnja počeli štrajk zbog neisplaćenih plaća još od veljače.

Sindikat je također zatražio da se u Centru za restruktuiranje i prodaju (CERP), koji je u ime Vlade preuzeo postupak preustroja i privatizacije TIBO-a, napokon počnu provoditi obveze prema TIBO-u koje je na sebe preuzela Vlada. CERP bi, kako su rekli predstavnici sindikata, trebao dokapitalizirati poduzeće, financirati preustroj i osigurati redovitu isplatu plaća dok se tvornica ne privatizira.

Osim Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, u TIBO-u djeluje i Sindikat metalaca Hrvatske - Industrijski sindikat.

Po podatcima iznesenim prošli tjedan, TIBO ima 3,5 milijuna kuna nenaplaćenih tražbina za obavljene poslove, što bi bilo dovoljno za isplatu svih zaostalih plaća, a 85 radnika već je na proljeće štrajkalo zbog neisplaćenih plaća.

TIBO i Tvornica motora i dizalica (MID) izdvojeni su iz Brodograđevne industrije '3. maj' u postupku privatizacije te je upravljanje nad njima preuzela država, a Brodogradilište '3. maj' postalo je dio Uljanik grupe.

Prošli je tjedan 18. lipnja potpisan ugovor o prodaji i prijenosu dionica '3. maj' MID između CERP-a i Uljanika, čime je pulski Uljanik postao vlasnik 100 posto temeljnog kapitala društva MID-a.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!