otvoreno pismo

Sindikat: Produljenje radnog odnosa prorektoru Čoviću nezakonito

09.02.2021 u 12:40

Bionic
Reading

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja pozvao je u utorak u otvorenom pismu rektora Sveučilišta u Zagrebu da ne produljuje radni odnos prorektoru Anti Čoviću jer je to nezakonito.

Sindikat je uputio otvoreno pismo rektoru Sveučilišta u Zagrebu Damiru Borasu u kojem ga podsjeća da je Čoviću već nezakonito produljen radni odnos redovitog profesora u trajnom zvanju na Fakultetu Hrvatskih studija i na položajnom radnom mjestu prorektora na Sveučilištu u Zagrebu.

Svi izvori potvrđuju da produljenje radnog odnosa redovitih profesora koji su 30. srpnja 2013. godine bili u trajnom zvanju, nakon isteka akademske godine u kojoj su navršili 70.-u godinu života nije moguće, kaže se u pismu.

Sindikat se pritom poziva na važeći zakon, obvezujuću ustavnosudsku odluku, mišljenje Ministarstva znanosti i obrazovanja te Odluku Senata Sveučilišta u Zagrebu.

Ante Čović je na dan 30. srpnja 2013. godine bio redoviti profesor u trajnom zvanju i temeljem te činjenice 2014. godine dobio je jednokratno produljenje radnog odnosa na pet godina, odnosno do isteka akademske godine 2018./2019. u kojoj je navršio 70. godinu života i tada mu je radni odnos morao prestati.

Unatoč tome, Čović je i dalje zaposlen kao prorektor Sveučilišta u Zagrebu i profesor na Fakultetu hrvatskih studija, ističe se u pismu koje je potpisala predsjednica Velikog vijeća sindikata Vesnica Garašić.