PITANJA ZA MINISTARSTVO

Sindikat o uhićenjima sisačkih policajaca: Čemu ova razina represije?

01.12.2023 u 23:28

Bionic
Reading

Sindikat kriminalističke policije objavio je priopćenje povodom uhićenja petero policijskih službenika PU sisačko-moslavačke osumnjičenih za lažiranje službenih izvješća.

Sindikat kriminalističke policije ističe da je smisao njihovog obraćanja zaštita digniteta policije i onda kada taj dignitet narušavaju sami policijski službenici, zaštita policijskih službenika u njihovom svakodnevnom postupanju te poziv na mudro i racionalno odlučivanje u svim situacijama osobito kada je u pitanju represivno djelovanje prema policijskim službenicima.

Smatraju da javnost, uključujući i druge policijske službenike na koje će odluke donesene u konkretnoj situaciji imati velikog utjecaja, od Ministarstva unutarnjih poslova moraju biti informirani o svim bitnim elementima spornih događaja, a što je moguće učiniti i bez narušavanja tajnosti i probitka istrage.

Sindikat poziva ministarstvo da odgovori na nekoliko konkretnih pitanja:

1. Policijski službenici koji postupaju u regulatornoj praznini, gdje je zadan samo osnovni okvir postupanja bez razrađenih, a osobito bez uvježbanih procedura postupanja, nakon ovakvih odluka osjećaju dodatnu nesigurnost. Stoga je za njih i njihov daljnji rad nužno znati koji su to elementi ostvareni u konkretnim događajima, a da opravdavaju ovu razinu represije?

2. Koliko nam je poznato uhićeni policijski službenici PU sisačko moslavačke dugi niz godina profesionalno su obnašali službu te su sudjelovali u provođenju kriminalističkih istraživanja i otkrivanju kaznenih djela koja su rezultirala uhićenjima, kaznenim prijavama i presudama, pa se pitamo zašto je dozvoljeno fotografiranje njihovog privođenja čime ih se dodatno nepotrebno stigmatizira a u kojem smislu podsjećamo poslodavca na članak 35. Ustava RH, ali i Kolektivnog ugovora kojim se uređuje zaštita dostojanstva državnih službenika i namještenika? Tražimo odgovor i na pitanje koji od tri predviđena razloga iz čl. 85. ZOPPO su bili razlog primjene sredstava za vezivanje na privedenim policijskim službenicima? Treba li mijenjati pravne akte koji određuju način policijskog postupanja i prava policijskih službenika te omogućiti da se zaštiti privatnost (time i sigurnost pojedinca i obitelji) policijskog službenika?

  • +15
Privođenje sisačkih policajaca Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar

3. Napominjemo da su svi događaji krenuli od stresne situacije – policijskog postupanja prema počiniteljima kaznenih djela koji su pokušali preprodati najmanje 23 kg marihuane ulične vrijednosti i do 100.000 eura što samo po sebi upućuje na zaključak da je vrlo vjerojatno u konkretnom slučaju oštećena strana – dio ozbiljne zločinačke organizacije, što cijelom ovom događaju daje i notu apsurda obzirom da USKOK i policija kazneno progone policijske službenike, kojima sud određuje istražni zatvor, u predmetu u kojem trenutno kao oštećenu stranu možemo razaznati jedino pripadnike organiziranog kriminala!?

4. Ne ulazimo u ocjenu je li u konkretnoj situaciji od strane policijskih službenika počinjeno kazneno djelo ili neki drugi oblik povrede zakona, niti ovaj Sindikat za donijeti bilo kakav stav u tom smislu raspolaže osnovnim podacima (MUP ih nije javno iznio). Međutim, za sve policijske službenike bitno je znati stoji li MUP i iza onih policijskih službenika koji su eventualno pogriješili obavljajući službene poslove, kao što iza svojih službenika stoje neka druga državna tijela koja se bave sličnim poslovima?

5. Treba li razmisliti o promjeni zakonske regulative s obzirom na odredbe čl. 91. ZOPPO kojima se regulira uporaba vatrenog oružja u slučaju uhićenja ili sprječavanja bijega počinitelja kaznenih djela za koje je predviđena najmanja kazna od 10 godina zatvora, a u koju kategoriju trenutno ne spadaju teška kaznena djela kao što su ubojstvo, razbojništvo, zlouporaba droga i dr. ?

6. Očekuje li bilo tko odgovoran daljnje rasipanje sustava nakon ovoga i prethodnih sličnih događaja na koje smo već ukazivali?

Tportal je i na WhatsApp

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

Na kraju podsjećajukako je određivanje mjere istražnog zatvora krajnja i najteža mjera osiguranja kojom se osigurava okrivljenikova prisutnost u kaznenom postupku, pa u tom smislu smatraju potrebnim podsjetiti na događaje u PU splitsko-dalmatinskoj kada su kolege također kazneno prijavljene, privedene i provele u istražnom zatvoru 21 dan da bi na kraju bili oslobođeni svake disciplinske i kaznene odgovornosti.