PREGOVORI SINIKALACA I VLADE

Sindikalci pisali Plenkoviću: prijete tužbama zbog nepovećanja plaća

13.12.2016 u 16:56

Bionic
Reading

Nakon propalih pregovora o povećanju osnovica za plaće, sindikati javnih službi u utorak su u pismu pozvali premijera Andreja Plenkovića da ih nakon neugodne završnice pregovora primi ili sazove pregovaračke timove obiju strana kako bi čuo punu informaciju i na temelju toga procijenio tko je zaista pregovarao u dobroj vjeri, a tko je onemogućio konsenzus

Sindikalni čelnici još su jednom na konferenciji za novinare izrazili razočaranje Vladinim odnosom u pregovorima, ocjenivši ga ponižavajućim za sindikate i njihovih 250.000 članova koji s pravom očekuje da Vlada nakon sedam godina ispuni obveze o povećanju plaća.

Spremni su za nastavak pregovora, no ako se dogovor ne postigne do 26. siječnja, kada ističe produženo trajanje sporazuma iz 2009. godine, po kojem im osnovice za plaće trebaju porasti šest posto, uslijedit će tužbe i druge sindikalne akcije.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić ustvrdio je da su sindikati pregovarali u dobroj vjeri i pristali na kompromisno rješenje o povećanju plaća u ovoj godini za tri posto od 1. travnja i još tri posto od 1. studenoga. Sporazum o kojem se pregovara, kaže Ribić, 'težak' je najmanje 4 milijarde kuna, a najviše 7 milijardi kuna, ovisno o tome hoće li se primijeniti metodologija izračuna plaća iz 2009. ili metodologija koja se primjenjuje danas.

Ukupni dug od 4 milijarde kuna znači mjesečni rast plaća od 13,4 posto, što je zaposlenima 1,5 plaća više, dok bi dug od 7 milijardi kuna značio povećanje od 23 posto i bio značajno veće opterećenje za Vladu, kaže Ribić. No, sindikatima je bilo važno postići dogovor o kontinuiranom rastu plaća od 2018. godine nadalje, pa su zbog toga svjesno smanjili svoje zahtjeve na to da plaće iduće godine rastu dva puta po 3 posto

Umjesto toga Vlada im je željela, optužuje Ribić, podvaliti otvaranjem pitanja pravne valjanosti sporazuma iz 2009., što je nepošteno i ispod svake razine. Zašto Vlada ne želi ispuniti obvezu prema 250.000 svojih građana nakon izlaska iz krize, a u isto vrijeme želi osigurati 2 milijarde kuna za HVO i veći proračun za obranu, iako Hrvatske nije ni od koga ugrožena, pita Ribić.

'Ovo nije politika u korist građana, to je epigonska politika koja saginje glavu i sluša europske birokrate', ustvrdio je Ribić i ocijenio da se radi o 'umivenom licu stare politike s novim, pristojnijim protagonistima, ali je sve laž'.

'Volio bih da Plenkovićeva djela budu ono što su Plenkovićeve riječi', zaključio je Ribić. Predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec optužio je Vladu da pribjegava pravnom nasilju i na perfidan način pokušava sindikate prisiliti na prihvaćanje teze da je sporazum o plaćama pravno nevaljan.

'Zar je netko mislio da će sindikati prodati dug članova za 370 kuna', upitala je Jadranka Ivezić iz Sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske. Njezin sindikat već je prikupio punomoći članova za tužbe ako pregovori ne završe pozitivno do isteka produženog trajanja sporazuma 26. siječnja iduće godine.