šef živog zida

Sinčić o Petrovu, Vrdoljaku, HDZ-u, SDP-u i šansi da Pernar postane premijer

17.12.2017 u 13:54

Bionic
Reading

Ivan Vilibor Sinčić, predsjednik Živog zida, bio je gost Točke na tjedan na N1 televiziji. Smatra da je jedini napredak Sabora da se znalo koje se točke dnevnog reda rade, a da je izmjena Poslovnika je korak unazad. Istaknuo je da je Božo Petrov, šef Mosta potrošio svoje mandate, ali da u HDZ i SDP ima dobrih ljudi, ali kada dođe petak - oni glasaju protiv sebe i svojih birača. Za Ivana Vrdoljaka (HNS) rekao je da mu ne treba vjerovati ni kad kaže da je nebo plavo

Naveo je da je najvažniji akt donesen ove godine bio izbor ustavnih sudaca i lex Agrokor.

'Izglasavanjem Jandrokovića za predsjednika Sabora je naznačen početak kraja koji je nastao raspadom koalicije kojom se pokazala sva pokvarenost. Građanima su govorili jedno, mijenjaju klubove, idu iz oporbe u vlast, tu je HNS koji je totalna prevara. Takvu korupciju i trgovinu osuđujemo, poput povratka Vrdoljaka', kazao je Sinčić.

Komentirajući rezultate posljednjih anketa po kojima su postali treća stranka u državi kazao je da s njima nema kompromisa i da ih nas se ne može kupiti.

'S trulim koalicijama samo nazadujemo. Želimo mijenjati politički sustav. Nakon izbora se ne ide ni s kim, Petrov je uzalud potrošio svoje mandate. Da imam takvu snagu, išao bih u oporbu. Onaj kojem to nije jasno... Meni je jasno nakon dvije Vlade HDZ-a da ne može doći do promjena. Dvije koalicije su dovele do toga da se kažnjavaju zastupnici koji ne dolaze na sjednicu što pozdravljam', pojasnio je Sinčić.

Upitan bili ipak s nekom strankom koalirao kazao je da su sve stranke sudjelovale u vlasti, ali i izrazio nadu da se možda pojavi još neka stranka s kojom će se moći surađivati.

'U HDZ-u i SDP-u ima dobrih ljudi, ali kada dođe petak - oni glasaju protiv sebe i svojih birača', kazao je Sinčić.

Na pitanje kolika je šansa da u dogledno vrijeme Živi zid dođe na 76 glasova i da on ili Pernar postane premijer istaknuo je kao su šanse za to svakim danom sve veće.

'Građani vide da neće biti sreće glasanjem za stare političke strukture. Živi zid je originalna politička stranka koja se bori za suverenitet RH. Neka predlože promjene i mi ćemo ih rado podržati', istaknuo je.

Na opasku da su u poziciji vječite oporbe, ali da bi ulaskom  u koaliciju mogli bi pogurati svoje prijedloge kazao je da Hrvatskoj trebaju sustavne radikalne promjene.

  • +11
Ivan Vilibor Sinčić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Promjene se mogu napraviti iz oporbe uz veliki pritisak, odnosno ako se promijeni mentalitet da se glasa za ono što je dobro, a ne za one koji predlažu. Pogledajte samo Sanadera, danas mu se sudi, što se tek radilo na nižim razinama koja nisu bila pod povećalom. Nema sreće u radu s njima', mišljenja je Sinčić.

Naveo je da imaju podršku s različitih strana i da su kao stranka kategorija za sebe.

'Pokret Pet zvjezdica u Italiji je sličan nama, borimo se za ruralni razvoj, borimo se protiv korupcije. U Italiji je uspješno, moglo bi biti i kod nas. To je trend u svijetu koji je u previranju i dok god se ide prema naprijed to je dobar proces', kazao je Sinčić.

Objasnio je da sudjelovali u minuti šutnje za žrtve rata i generala Praljka iz dostojanstva prema žrtvama rata.

'Praljak je žrtva HDZ-a i njegove politike. Da se pitalo Živi zid, mi nikada ne bi surađivali s Haškim sudom koji nije ni shvaćao što se tu događalo. Ako ne izručuje SAD, Saudijska Arabija, Izrael zašto smo mi? No, zločina je bilo', naglasio je Sinčić i dodao svaki zločin treba kazniti.

Smatra da Vatikanske ugovore treba revidirati, kurikularnu reformu provesti, a Istanbulsku konvenciju ratificirati.

'Vrdoljak je sudjelovao u više različitih prevara u politici i ne treba mu vjerovati ni kada kaže da je nebo plavo. Konvencija bi unaprijedila borbu protiv nasilja, prisila bi državu da napravi više sigurnih kuća. Kada se potpiše, upitna je provedba, sve će svesti na suca, policajca, a ako njih ne educiramo - ni tisuću konvencija nam neće pomoći. SDP je imao priliku ratificirati pa nije, sad kad je u oporbi sad bi, HDZ je bio za prije, a sada nije', zaključio je Sinčić.