OSLOBAĐANJE U SLUČAJU 'FINA'

Šimonović: Nije dobro kada slučajevi padaju

24.04.2009 u 15:29

Bionic
Reading

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović danas je u Odsjeku za izvršavanje odgojne mjere u otvorenim uvjetima u Sisku, koji djeluje u sastavu Odgojnog zavoda Turopolja, otvorio obnovljene prostorije za smještaj 12 maloljetnika i mlađih punoljetnika s najtežim odgojnim problemima

SISAK - Nove su prostorije uređene i otvorene u sklopu provedbe projekta 'Prevencija i tretman vršnjačkog nasilja u Odgojnom zavodu Turopolju', koji je pokrenut 2007. godine i završen 2008. godine novcem Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP).

'Ovo je jedna od mjera kojima ćemo unaprijediti odgojno i prostorno stanje u ustanovama koje se bave maloljetnicima, odnosno mlađim punoljetnicima', rekao je Šimonović.

Najavio je da će se svagdje konzekventno paziti da se maloljetnici ne miješaju s punoljetnicima, što je vrlo važno za njihovu resocijalizaciju i smanjenje recidivizma.

Uređenjem novih prostorija Ministarstvo nastavlja unaprjeđivati uvjete u zatvorskom sustavu, dodao je.

Ministar Šimonović najavio je da će Ministarstvo pravosuđa vjerojatno u lipnju predložiti veliki paket mjera radi uvođenja nadzirane slobode, što će uključivati i donošenje novog Zakona o izvršavanju sankcija u kojem će prvi put biti donesene odredbe o kaznama koje se odnose na maloljetnike. Također je najavio da će se tim paketom novih zakonskih mjera inzistirati na poboljšanju uvjeta njihova smještaja u odgojne ustanove, što će omogućiti bolji odgoj i uspješniju resocijalizaciju.

Skupina od 70-ak odgajanika u Odgojnome zavodu Turopolju smanjit će se na nekoliko manjih odgojnih skupina i njima će se pružiti odgovarajući uvjeti, što će im, kako je naglasio Šimonović, omogućiti mnogo bolji odgojni tretman kako im boravak ne bi bio samo odgojna mjera, nego i priprema za povratak u društvo u boljem stanju nego kad su došli.

Ministar Šimonović prokomentirao je nedavni slučaj oslobađajuće prvostupanjske presude za osumnjičene za pljačku Fine ističući da 'sasvim sigurno nije dobro kada kazneni slučajevi padaju u završnoj fazi'.

'Da bi se to spriječilo, ključna je bolja koordinacija između policije i Državnog odvjetništva', istaknuo je ministar i napomenuo kako se sustavno radi na tome da se ta koordinacija poboljša. Rekao je da je u tijeku zajednička edukacija policije i Državnog odvjetništva vezana uz primjenu novog Zakona o kaznenom postupku.

Ocijenio je da se poboljšava suradnja policije, Državnog odvjetništva, obavještajne zajednice i neovisnog sudstva.

Nove prostorije za maloljetnike s odgojnim problemima u Sisku, zajedno sa Šimonovićem, obišli su upravitelj Odgojnog zavoda Turopolja Saša Rajić, zamjenik stalnog predstavnika UNDP-a u Hrvatskoj Alessandro Fracasseti i predsjednica Odbora za djecu, mladež i sport Hrvatskoga sabora Milanka Opačić