PARLAMENTRANI IZBORI

Šijiti glavni gubitnici u Kuvajtu

28.07.2013 u 09:19

Bionic
Reading

Šijitska manjina u Kuvajtu izgubila je više od polovice mjesta u parlamentu dok su ih liberali dobili nekoliko, na drugim parlamentarnim izborima u samo osam mjeseci

Konačni razultati koje su u noći na nedjelju objavile vlasti pokazuju da su kandidati šijitske manjine dobili samo osam mjesta od 50 koliko ih broji parlament. Na prethodnim izborima u prosincu šijiti, koji predstavljaju oko 30 posto populacije, dobili su rekordnih 17 mjesta.

Liberali, koji u prethodnom sazivu nisu imali ni jedno mjesto, dobili su ih najmanje tri. Suniti su ojačali svoju političku težinu i sa pet mjesta došli do sedam.

Većinu mjesta imaju kandidati povezani s vladajućom dinastijom.

Po ministarstvu za informiranje, izlazak je bio 52,5 posto, dok je u prosincu bio rekordno nizak, samo 40 posto.

Kandidata je bilo oko tristo, među kojima osam žena.

Kuvajt ima 3,9 milijuna stanovnika, među kojima 69 posto stranaca. Samo 400.000 osoba ima pravo glasa. Dob za izbore je 21 godina, a policija i vojska nemaju pravo glasovati. Žene predstavljaju 53,1 posto biračkog tijela, a dobile su pravo glasa 2005.

Ovo su prvi kuvajtski izbori koji se održavaju u vrijeme ramazanskog posta tijekom kojega vjernici ne jedu i ne piju do zalaska sunca.

Uoči izbora, šestih u zadnjih sedam godina, glavne oporbene skupine pozivale su na njihov bojkot u znak prosvjeda protiv jednog amandmana izbornog zakona, upozoravajući da izaći na izbore znači ozakoniti korupciju.

Oporba tvrdi da novi izborni zakon daje vladarskoj obitelji Al-Sabah mogućnost da manipulira ishodom izbora.

Po tom zakonu koji je u lipnju potvrdio ustavni sud, birači mogu birati samo jednog kandidata, dok su ih prije mogli birati četiri. Oporba tvrdi da je to spriječava da formira većinu u parlamentu.