KRALJ KAMBODŽE

Sihanukovo tijelo bit će izloženo tri mjeseca prije pokopa

15.10.2012 u 11:36

Bionic
Reading

Tijelo preminulog kralja Kambodže Norodoma Sihanuka, koji je u ponedjeljak preminuo u Pekingu u 89. godini života, bit će tri mjeseca izloženo prije nego što bude organiziran službeni sprovod, objavio je glasnogovornik vlade u Pnom Penu

Sihanukovo tijelo trebalo bi u srijedu biti dopremljeno u Kambodžu, nakon čega će uslijediti dani žalosti koji će trajati do 21. listopada, a sprovod će biti za tri mjeseca, kazao je glasnogovornik Kiu Kanharit.

'To je u skladu s tradicijom kraljevske obitelji Kambodže', kazao je princ Sisobat Tomico, dodajući da je ista procedura bila poštivana i nakon smrti Sihanukova oca, kralja Norodoma Soramita 1960.

Sihanuk je bio kralj Kambodže od 1941. do 1953. i zatim ponovo od 1993. do 2003. Iako formalno nije bio kralj, u zemlji je obnašao stvarnu vlast i u razdoblju od 1953. do 1970.

Sihanuk je imao toliko mnogo državnih dužnosti da se u 'Guinnessovoj knjizi rekorda' navodi kao političar s najviše funkcija. U to su uključena dva njegova mandata kao kralja, dva kao princa, jedan kao predsjednika i dva kao premijera. Bio je i vođa raznih kambožanskih vlada u egzilu i marionetski šef države u vrijeme vladavine Crvenih Kmera.

Godine 2004. abdicirao je u korist svog najstarijeg sina Norodoma Sihamonija, koji je na tronu i danas.

Glasnogovornik vlade procijenio je da će na sprovodu biti oko 100 tisuća ljudi.