strašna tragedija

Sigurnosni stručnjak Akrap: 'Do pada helikoptera u Kijevu došlo je zbog ove dvije greške'

18.01.2023 u 20:10

Bionic
Reading

Stručnjak za sigurnost Gordan Akrap govorio je u Dnevniku HRT-a o stanju u Ukrajini i novoj tragediji u kojoj je poginuo cijeli ukrajinski vrh MUP-a

Profesor Akrap istaknuo je da je prema preliminarnom izvješću do pada helikoptera u Ukrajini došlo zbog dvije greške, odnosno kombinacije nekoliko čimbenika. 'Prvo tu su teški vremenski uvjeti, magla, bitno smanjena vidljivost, a u ratnim uvjetima helikopteri moraju letjeti dosta nisko kako ne bi bili u dometu protivničkih zrakoplova. S druge strane zbog masivnih napada Rusije na energetsku infrastrukturu grad je bio bez električne energije. Nisu radili niti odašiljači koji se nalaze na zgradama, koji upućuju signale prema letjelicama kako bi ih mogli izbjeći', objašnjava Akrap te zaključuje da je kombinacija ta dva čimbenika najvjerojatnije uzrok ovog nesretnog događaja, piše HRT.

Dodao je i da je gubitak vodstva MUP-a u trenutačnim okolnostima velik udarac za Ukrajinu, no kako ističe, Ukrajina je uspjela osigurati proces donošenja odluka, a što je baš u ovakvim situacijama od velike važnosti. Akrap kaže i da Putinove izjave podsjećaju na Miloševićeve s kraja 80-ih godina.

'Situacija na ratištu je takva da Rusi pokušavaju ovladati područjem oko Bahmuta. Ukrajinske snage pak testiraju ruske snage na području Luhanska i Hersona te pokušavaju razdijeliti ruske obrambene snage. To su vrlo vjerojatno uvodi u ofenzivne operacije i djelovanja kakvima smo svjedočili krajem kolovoza i rujna prošle godine', ističe profesor Akrap. Dodao je i da su Ukrajinci jako puno naučili iz hrvatskog Domovinskog rata.

'Gdje smo mi pokazali kako se vode moderni ratovi. Ovo što vodi Ukrajina je primjer modernog rata 21. stoljeća dok je Rusija praktički sa svojim doktrinama i djelovanjima ostala u 19. i 20. stoljeću', istaknuo je. Osvrnuo se i na Svjetski gospodarski forum u Davosu te ukazao na bitnu izjavu Henryja Kissingera koja je prošla ispod radara.

  • +7
Mjesto pada helikoptera kod Kijeva Izvor: Profimedia / Autor: east2west news / WillWest News / Profimedia

'Priča o klimatskim promjenama i djelovanju također se veže uz rat u Ukrajini. A Ispod radara prošla je izjava Henryja Kissingera koji je rekao da Ukrajina u dogledno vrijeme treba postati članica ili saveznica NATO saveza. Zapad pokazuje Rusiji zapravo da ako nastave s oružanim aktivnostima uništavanja Ukrajine, naše pozicije će ići u pravcu koji se u početku, 24. veljače prošle godine, nije mogao zamisliti', zaključuje ovaj sigurnosni stručnjak.