MATE LAUŠIĆ

'Sigurnosne službe su predviđale da će se ovakav napad dogoditi'

20.12.2016 u 11:04

Bionic
Reading

Još jedan teroristički napad u Europi, ovog puta u Berlinu, u kojem je poginulo najmanje 12 osoba, a deseci su ranjeni razotkrio je ranjivost sigurnosnog sustava. Jučerašnji dan bio je crni dan za Europu, ako računamo i Tursku kao europsku zemlju, kaže stručnjak za sigurnost Mate Laušić u razgovoru za tportal

Tri teroristička napada dogodila su se u jednom danu. Počelo je atentatom na ruskog veleposlanika u Turskoj. Laušić objašnjava da je takva situacija noćna mora svih sigurnosnih službi da teroristički akt počini insajder, jedan od njihovih zaposlenika, kao što je to ovdje bio slučaj u kojem je veleposlanika ubio turski policajac.

Nastavilo se napadom kamionom na božićni sajam u Berlinu. Sličan teroristički napad dogodio se ljetosu francuskom gradu Nici u kojem se terorist inspiriran Islamskom državom zaletio kamionom u gužvu i usmrtio 86 ljudi. Stručnjak za sigurnost napominje da možemo reći da je napad u Berlinu isti kao u Nici. U berlinskom slučaju radilo se o kamionu poljskih registarskih oznaka čiji je poljski vozač najvjerojatnije likvidiran kako bi njegov kamion poslužio za izvršenje zločina.

'Napad u Berlinu nije kopija Nice gdje smo imali prazan kamion samo s atentatorom. Ovdje je u kamionu pronađen mrtav poljski vozač', objašnjava Laušić. Navodno je došlo do pucnjave pa ne znamo jesu li ga ubile  snage sigurnosti ili je prethodno likvidiran. 'Međutim, modus operandi je sličan, nije identičan, ali je sličan', poručuje Laušić koji dodaje da se svako sredstvo može pretvoriti u ubojite svrhe. U ovom slučaju radilo se o kamionu koji je pretvoren u jedno jako sredstvo terorističkog akta. Treći teroristički napad u ponedjeljak zbio se u Švicarskoj gdje je nepoznati napadač ranio troje ljudi u džamiji.

'Bilo je za očekivati da će se neki ovakav teroristički napad dogoditi jer su sve službe najavile takvu mogućnost. Američke službe sigurnosti upozorile su svoje građane da ne putuju na božićne sajmove i božićna okupljanja. Tako da se na neki način može reći da se ništa nepredviđeno nije dogodilo', poručuje stručnjak za sigurnost.

Laušić ne smatra da je situacija u Alepu bila okidač za napad u Berlinu već sveukupna situacija. 'Svi stručnjaci za sigurnost prošle su godine prognozirali kako među milijun emigranata koji su otišli na Zapad ima i onih koji su ili već radikalizirani ili koje je lako radikalizirati i u trenutku aktivirati za izvršenje terorističkog akta', kaže Laušić. Prema trenutačnim informacijama, u Berlinu je napad izvršio Afganistanac ili Pakistanac koji je stigao u Europu u migrantskom valu, a u međuvremenu je promijenio nekoliko identiteta, tako da još nemaju točnu potvrdu identiteta atentatora.

Laušić preporučuje vozačima kamiona da budu oprezniji. 'Krađa kamiona na parkiralištima stari je modus operandi. Neki vozači putuju u konvojima pa kad stanu na neko parkiralište, uvijek je jedan dežuran i dok drugi spavaju, on stražari da ne bi došlo do krađe kamiona. Bilo bi dobro izbjegavati ostavljati kamion bez nadzora, ne primati autostopere', navodi Laušić. Za sada se čini da poljski državljanin nije bio sudionik u napadu nego kolateralna žrtva.

Laušić navodi da je teško u ovom trenutku reći je li se radilo o ad hoc napadu ili je bio detaljno isplaniran. 'Kod turskog policajca se čini da mu je u trenutku puknuo film i odlučio se na akciju. No očito je bio ranije radikaliziran i, našavši se u blizini ruskog veleposlanika koji je vrijedna meta, odlučio se na akciju', procjenjuje stručnjak. Postavlja se pitanje je li on bio u sustavu osiguranja ili je ušao u zonu osiguranja s policijskom iskaznicom. Međutim, činjenica jest da se nalazio u zoni iza veleposlanika koja je štićena ili je trebala biti štićena.

'Prema nekim informacijama ruski veleposlanik došao je bez osiguranja, ali ja vjerujem da Rusi imaju svoje osiguranje koje štiti veleposlanika', navodi Laušić. Inače ovakve skupove poput izložbe na kojoj je ubijen ruski veleposlanik osigurava domicilno osiguranje. Tako je i u Varaždinu, u kojem je tijekom vikenda hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović organizirala primanje za diplomatski zbor, skup osiguravala domaća sigurnosna služba i policija. No uvjeren je da su neki od gostiju imali i svoje osiguranje.

Laušić smatra da sigurnosne službe trebaju veću pozornost usmjeriti na moguće unutarnje prijetnje. 'Je li među njihovim zaposlenicima došlo do radikalizacije, posjećuju li dark web ili druge sumnjive stranice i kakav stav imaju prema drugim religijama. To su sve momenti na koje treba računati', zaključio je Laušić.