MOHAMED LAHOUAIEJ BOUHLEL

Što znamo o napadaču iz Nice

15.07.2016 u 15:10

Bionic
Reading

Vozač koji se vozeći kamion nosivosti 25 tona zabio u ljude koji su šetali prepunom promenadom u Nici, u četvrtak navečer tijekom proslave nacionalnog blagdana Dana pada Bastilje, pritom ubivši 84 osobe, a ranivši preko 100, tridesetjednodišnji je Francuz tuniskog porijekla Mohamed Lahouaiej Bouhlel koji je do sada bio poznat policiji tek zbog manjih prijestupa, uključujući nasilje, ali ne i sigurnosnim službama koje ga nisu povezivale s terorističkim skupinama

Dok je gazio ljude, napadač je pucao iz kamiona. Nakon što je izašao iz kamiona i više nije imao kud, nastavio je pucati prema policajcima koji su ga na kraju i usmrtili. Policijski izvor otkrio je AFP-u da su identitet i mjesto stanovanja potvrđeni preko dokumenata pronađenih u kamionu kojim je izvršen zločin, a izvor blizak istrazi naveo je da su u kamionu pronađeni neaktivirana ručna bomba, oružje, mobitel, osobni dokumenti i bankovna kartica. Lahouaiej Bouhlel je radio kao dostavni vozač, bio je rastavljen i imao je troje djece. Ima povijest nasilničkog ponašanja i na sudu je zbog toga posljednji put bio u ožujku ove godine. Navodno ga je teško pogodio razvod, a imao je i financijskih problema. Kamion s kojim je počinjen zločin bio je iznajmljen na jugoistoku Francuske, a oružje pronađeno u kamionu ukazuje na predumišljaj i plan da se ubije što više ljudi.

AFP je pričao sa susjedima ubojice koji ga opisuju kao usamljenu i mirnu osobu koja je uvijek unosila bicikl u stan. Jedan od susjeda je kazala da se nije činio religioznom osobnom i često je nosio kratke hlače. Navodno je više volio žene i salsu od religije. S druge strane, obitelj koja živi u četverokatnici u kojoj je stanovao ubojica navodi da nikad nije uzvraćao pozdrave, dok žena iz prizemlja zgrade kaže da joj je uvijek bio sumnjiv zbog čudnog načina na koji je gledao njene kćeri. Policija još uvijek pretražuje stan u kojem je živio te ispituje rodbinu i prijatelje. Provjerava se njegova moguća povezanost s terorističkim skupinama, je li radio sam ili je imao suradnike te traga za dokazima koji su ga nagnali da počini ovakav gnjusan čin.

Igor Tabak, analitičar portala Obris.org - Obrana i sigurnost, kaže da je još uvijek teško jednoznačno odgovoriti je li ubojica djelovao sam ili je dio neke šire terorističke mreže. 'Nedvojbeno je da francuska država toga čovjek nije imala na listama aktivnih sumnjivaca za terorizam', kaže Tabak i dodaje da se s druge strane metoda počinjenja zločina dosta niske tehnološke razine pokazala iznimno učinkovitom i bila spominjana od Islamske države u posljednje vrijeme. Poručuje da se to može uklopiti u te pozive za napad, ali do sada još nije bilo nedvojbene veze koja bi toga Tunižanina rodom, a francuskog državljanina neposredno povezala s Islamskom državom.

Iako Islamska država još uvijek nije preuzela odgovornost za napad, njene pristalice na društvenim mrežama slave napad u Nici kao osvetu za smrt Abua Omara al Šišanija, tzv. ministra rata te terorističke organizacije. Čak su i kreirali hashtag #the attack on the name of Omar Shishani (napad u ime Omara Šišanija), javio je Vocativ

Tabak, međutim, kaže da još uvijek nije do kraja sigurno i ostavlja dosta prostora da se vidi je li napadač usamljeni čovjek ili je dio neke mreže. 'Sama jednostavnost napada pokazuje da tu nije bila nužna neka mreža suradnika. Ako je on sam iznajmio kamion, vozio ga i pribavio oružje nekim prijašnjim kriminalnim mrežama, to omogućava izvođenje jednog ovakvog napada s pojedinačne razine', smatra analitičar.

Napad u Nici se dogodio osam mjeseci i jedan dan nakon koordiniranih napada u Parizu koje je počinila teroristička ćelija iz Belgije povezana s Islamskom državom. Prošlogodišnji napad na redakciju satiričkog lista Charlie Hebdo organizirao je jemenski ogranak Al Kaide kako osvetu zbog uvredljivih karikatura proroka Muhameda koje je taj list objavio. U slučaju napada u Parizu bila je riječ o domaćim napadačima sjevernoafričkih korijena isto kao i sada. Postoji mogućnost da je vozač zločin u Nici počinio inspiriran zločinima Islamske države ako s njima i nije imao direktne veze

Islamska država je ranije pozivala simpatizere koji im se ne mogu pridružiti u borbi u Siriji da koriste vozila za smrtonosne napade kod kuće. U članku iz 2010. godine u Islamskom državom inspiriranom magazinu na engleskom jeziku, džihadiste se ohrabrivalo da upotrijebe kamion kao stroj za košnju. 'Ne za košenje trave, nego za košenje neprijatelja Alaha', stajalo je u članku, prenose mediji. U rujnu 2014. godine u video objavi koja se obraća direktno frankofonim džihadistima, poručuje da za operacije u Francuskoj koriste vozila kako bi ubili što više ljudi na napučenim mjestima.
'Ako ne možete doći u Siriju ili Irak kako biste iskazali privrženost, obećajte vjernost u Francuskoj', navodi se u videu člana Islamske države.


'Postoji dostupno oružje i automobili i mete spremne za ih se pogodi… Ubijte ih i pljunite im u lice i pregazite ih sa svojim automobilima', navodi se u toj poruci.
'Nedvojbeno je da Islamska država ima svoj rat koji vodi na ratištima Sirije, Iraka i Libije, ali im i propagandni dio koji širi njihovu poruku i pokušava motivirati što je moguće više ljudi', objašnjava Tabak koji dodaje da to ujedno i ne mora značiti i uspjeh takve propagande.

Napominje da je činjenica da kad nema direktne organizacijske veze, nego je pitanje više idejno, tu je onda teško nedvojbeno povući spojnicu, posebno ako se ne dođe do neposrednijih i detaljnijih dokaza. Zbog toga se jako teško boriti protiv takvog oblika terorizma. 'Francuska se u zadnje vrijeme iskazala pa i organizacijom Europskog prvenstva u nogometu koje je proteklo bez incidenata, ali to nipošto ne znači apsolutnu sigurnost i bojim se da ćemo jako teško suzbiti sve pokušaje napada, posebno ako su rađeni na ovakav način koji je jednostavno nešto drugo, poput iznajmljivanja kamiona, i ne ukazuju automatikom na sumnjive aktivnosti', zaključio je Tabak.