DANSKA POD UZBUNOM

'Sigurni smo da je to bio teroristički napad'

14.02.2015 u 22:13

Bionic
Reading

Danska premijerka Helle Thorning-Schmidt rekla je u subotu da je zemlja u stanju uzbune nakon "terorističkog napada" u Kopenhagenu, a policija tvrdi da je meta bio kontroverzni švedski umjetnik.

"Sigurni smo da je to bio politički motiviran napad i zato je to teroristički napad", rekla je novinarima u blizini mjesta pucnjave u kojoj je jedan civil poginuo, a trojica policajaca su ranjena. "Cijela je zemlja u stanju pripravnosti".

Policija je objavila da je u razgovorima s očevicima saznala da je bio samo jedan napadač, a ne dvojica kako se prije vjerovalo, a objavila je i fotografiju sumnjivca.

Na zgradu u kojoj se održavala rasprava o islamizmu i slobodi izražavanja, a na kojoj je sudjelovao i kontroverzni švedski umjetnik Lars Vilks, u subotu je izveden napad u kojem je jedna osoba poginula, a trojica policajaca su ranjena.

I Vilk i francuski veleposlanik koji je također bio na tome skupu neozlijeđeni su. Veleposlanik Francois Zimeray na Twitteru je objavio da je "još živ u prostoriji" u kojoj se tribina održavala. "Bilo je isto kao u Charlie Hebdou, samo što ovi nisu uspjeli ući", rekao je.

Prije samo mjesec dana u Francuskoj je u trodnevnome nasilju ubijeno 17 ljudi, a sve je počelo kad su islamisti upali u pariški ured satiričkoga lista Charlieja Hebdoa i zapucali po redakciji u znak osvete što je list objavljivao crteže proroka Muhameda.

Švedski umjetnik Lars Vilks pod policijskom je zaštitom zbog islamističkih prijetnji još od 2010., a pozornost je na sebe privukao 2007. kad je objavio crteže proroka Muhameda kao psa.

Pucnjava u Kopenhagenu