PUCNJAVA U KOPENHAGENU

'Bilo je isto kao u Charlie Hebdou, samo što ovi nisu uspjeli ući'

14.02.2015 u 17:49

Bionic
Reading

Jedan civil je poginuo, a trojica danskih policajaca ranjena su u subotu u Kopenhagenu u pucnjavi na zgradu u kojoj se održavala rasprava o islamizmu i slobodi izražavanja, a na kojoj je sudjelovao i kontroverzni švedski umjetnik Lars Vilks, objavili su policija i danska agencija Ritzau.

Policija je potvrdila da je u pucnjavi poginuo jedan civil, a da su napadači pobjegli u automobilu, javlja Reuters.

Ritzau prenosi da su neozlijeđeni i Vilk i francuski veleposlanik koji je također bio na tome skupu posvećenome odnosu umjetnosti i bogohuljenja.

Veleposlanik Francois Zimeray na Twitteru je objavio da je "još živ u prostoriji" u kojoj se tribina održavala, piše dpa.

"Bilo je isto kao u Charlie Hebdou, samo što ovi nisu uspjeli ući", rekao je Zimeray.

Prije samo mjesec dana u Francuskoj je u trodnevnome nasilju ubijeno 17 ljudi, a sve je počelo kad su islamisti upali u pariški ured satiričkoga lista Charlieja Hebdoa i zapucali po redakciji u znak osvete što je list objavljivao crteže proroka Muhameda.

Po medijima, u Kopenhagenu je ispaljeno oko 40 hitaca.

Švedski umjetnik Lars Vilks pod policijskom je zaštitom zbog islamističkih prijetnji još od 2010., a pozornost je na sebe privukao 2007. kad je objavio crteže proroka Muhameda kao psa.

Prije dvije godine Amerikanka koja se prozvala Džihad Jane osuđena je na deset godina zatvora zbog urote s namjerom da ubije Vilksa.

Francuski predsjednik Francois Hollande, javlja France Presse, "izrazio je danskoj premijerki Helle Thorning-Schmidt solidarnost Francuske", priopćila je Elizejska palača.

Reuters je objavio kako će Hollande i ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve odmah otputovati u Kopenhagen.