USPRKOS AKTUALNIM SPOROVIMA

Shinzo Abe stiže u Soči kao potpora Putinu

07.02.2014 u 11:22

Bionic
Reading

Japanski premijer Shinzo Abe uputio se u petak u Rusiju kako bi dao potporu predsjedniku Vladimiru Putinu na Olimpijskim igrama u Sočiju, samo nekoliko sati nakon govora na godišnjem 'Danu Sjevernih teritorij' na kojem je od Moskve zatraženo da vrati otoke otete Japanu nakon Drugog svjetskog rata

Abeov posjet Rusiji gdje će nazočiti Zimskim olimpijskim igrama i održati peti summit s Putinom od preuzimanja premijerske dužnosti prije 13 mjeseci, usprkos sedam desetljeća starom teritorijalnom sporu, veliki je kontrast sve većem pogoršanju odnosa Japana s Kinom i Južnom Korejom oko nenastaljenih otočića.

Putinu je pojavljivanje čelnika G7 na svečanosti otvaranja zimske Olimpijade važno u trenutku kada pljušte kritike sa svih strana glede stanja ljudskih prava u Rusiji.

Posebice je na udaru zakon protiv homoseksualne 'propagande'. Američki predsjednik Barack Obama, francuski predsjednik Francois Hollande, britanski premijer David Cameron i njemački predsjednik Joachim Gauck ne dolaze u Soči. Američko izaslanstvo na Igrama čine tri otvoreno homoseksualna predstavnika.

Unutarnja pitanja u Rusiji ne izazivaju kontroverzu u Japanu, ali teritorijalni spor je svakako u pozadini Abeovog posjeta.

Na skupu u Tokiju je poručio da 'konačno moramo riješiti najveće od nerješenih pitanja, a to je pitanje Sjevernih teritorija, te potpisati mirovni sporazum s Rusijom'.

'Stoga ću krenuti u tvrde pregovore s Rusijom', bio je poručio Abe s pozornice sa sloganom 'Vratite četiri Sjeverna otoka'.

Moskva je zaposjela te otoke istočno od Hokaida prije predaje Japana u Drugom svjetskom ratu, prisilivši 17.000 Japanaca na odlazak.