U PONEDJELJAK

Sharon će biti pokopan uz drugu suprugu Lily

12.01.2014 u 10:02

Bionic
Reading

Bivši izraelski premijer Ariel Sharon koji je umro u subotu bit će pokopan u ponedjeljak poslijepodne na svom obiteljskom imanju na jugu Izraela, pišu lokalni mediji pozivajući se na ministarski odbor za organiziranje ukopa, a prenose svjetske agencije

Prije toga, lijes s posmrtnim ostacima Ariela Sharona bit će izložen za javnost u nedjelju u Knessetu, parlamentu u Jeruzalemu između podneva (11.00 sati po srednjoeuropskome vremenu) i 18.00 sati (17.00 sati), naveo je odbor za ukop, a prenosi agencija France Presse.

Prema najavama, svečana komemoracija održat će se u ponedjeljak ujutro u Knessetu prije ukopa.

Želja Ariela Sharona koji je 2001. izabran za predsjednika vlade i ponovo izabran 2003., bila je da ga se pokopa na obiteljskom imanju Sycomores na jugu Izraela, nedaleko od granice s Gazom, uz svoju drugu suprugu Lily.

Sharon kojemu je bilo 85 godina, umro je u subotu poslijepodne, pošto je osam godina bio u komi u bolnici Sheba u Tel Hashomeru, blizu Tel Aviva, okružen obitelji.

Smrti bivšeg premijera Izrael je u nedjelju zavila u tugu. Naslovnice svih medija posvećene su tom prvaku desnice koji je pao u komu nakon jakog moždanog udara. Radijske i televizijske postaje su više sati programa posvetile svjedočenjima kolega iz politike i vojske o tom bivšem generalu sa spornom prošlosti.

U Knessetu će se od njega oprostiti premijer Benjamin Netanyahu, predsjednik Shimon Peres i članovi njegove obitelji. Očekuje se i dolazak bivšeg britanskog premijera Tonyja Blairea.

Lijes će se vojnim konvojem prevesti na imanje Sharonovih. Ukop će biti otvoren za javnost. Predviđeni su i autobusi za prijevoz svih koji žele doći, prenosi vojni radio.

Zdravstveno stanje Ariela Sharona, koji je od 4. siječnja 2006. bio u komi, pogoršalo se nakon 1. siječnja ove godine.

Sharon će u povijesti ostati zapamćen kao organizator nesretne invazije na Libanon 1982. dok je bio ministar obrane, ali i kao predsjednik vlade koja je 2005. povukla snage i 8.000 doseljenika iz Pojasa Gaze.

Sjedinjene Države će na ispraćaju zastupati potpredsjednik Joe Biden s izaslanstvom, koji je u priopćenju što ga prenosi Reuters najavio svoje sudjelovanje. Biden u tekstu navodi da su on i njegova supruga Jill s tugom primili vijest o Sharonovoj smrti.

"Izražavamo sućut obitelji i njegovoj voljenoj zemlji Izraelu. Drago mi je da ću voditi izaslanstvo SAD-a na ispraćaj, odati poštovanje tom čovjeku i čvrstoj suradnji SAD-a i Izraela", rekao je Biden.