'67 je previše'

Sever o prikupljanju potpisa protiv podizanja granice za odlazak u mirovinu: Odaziv u Zagrebu više nego dobar

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 27.04.2019 16:55
  • Objavljeno 27.04.2019 u 16:55
Zagreb

Zagreb

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Na prvi dan prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma protiv mirovinske reforme Krešimir Sever iz sindikalne inicijative '67 je previše' istaknuo je u subotu zadovoljstvo odazivom građana, koji je, kaže, u Zagrebu 'više nego dobar', a nešto je slabiji jedino u istočnoj Slavoniji zbog vremenskih uvjeta

'Konkretne podatke još nemamo, ali po informacijama s terena odaziv je više nego dobar', izjavio je Sever Hini te ponovio uvjerenost da će se u dva tjedna uspjeti prikupiti više od 373.568 potpisa, koliko je potrebno za raspisivanje referenduma za vraćanja dobne granice na 65 godina za odlazak u punu mirovinu.

Diljem Hrvatske od danas do 11. svibnja otvoreno je oko 300 štandova na 200 lokacija na kojima građani mogu dati svoj potpis za raspisivanje referenduma o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju.

Sever kaže da je slabiji odaziv jedino u istočnoj Slavoniji gdje pada kiša pa je teže prikupljati potpise, ali što se tiče samog raspoloženja građana - ono je više nego povoljno, a u sindikalnoj inicijativi više su nego zadovoljni.

Građane je na davanje potpisa, tvrdi, posebno potaknuo revolt zbog tv reklame koju je platilo Ministarstvo rada i mirovinskog sustava kako bi 'plašilo vlastiti narod' nekakvim troškom od 45 milijardi proračunskih kuna 'ako referendum prođe'.

'Ljudi su ih pročitali i komentiraju te ministrove poruke dok daju potpise na štandovima. Upravo im je to zastrašivanje bio jedan od motiva da daju potpis za referendum jer - što je previše, previše je', rekao je Sever.

Po njegovim riječima, kontraproduktivno je podcjenjivati intelekt građana, prodavati 'svoje stvari' prijeteći strahovima - da će se urušiti sustav i da su to opasne namjere. To, kaže, pripada nekom drugom vremenu.

  • +25
  • +22

Potpisivanje za referendum '67 je previše'

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Građani, ističe, nisu glupi i ne treba se na taj način postavljati, već vlast treba pitati svoje građane što misle o nekom pitanju. 'Zaboravili su da vlast proizlazi iz naroda i da su građani u pravu', poručio je Sever.

Ponovno je ustvrdio da su upozorenja iz resornog ministarstva od 45 milijardi kuna troška i smanjivanju mirovina, ako prođe referendum, obična obmana jer se pri tom izračunu uzeo u obzir samo dio parametara koji je obrađen onako kako odgovara vladajućima.

Argument su mu projekcije Eurostata, po kojima će 12 zemalja u Europi, uključujući Hrvatsku, idućih desetljeća imati lagani pad udjela troška mirovina u BDP-u. Tu su i projekcije Europske komisije koje govore da će Hrvatska 2040. godine imati udio troška mirovina u BDP-u 8,3 posto (danas je 10,3 posto), a 2070. 6,8 posto.

Sindikalna inicijativa '67 je previše' u ponoć je na Trgu bana Jelačića počela prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju, kako bi se spriječilo dizanje dobne granice za odlazak u punu mirovinu na 67 godina.

Prikupljanje potpisa do 11. svibnja organiziraju tri sindikalne središnjice - Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Matica hrvatskih sindikata. Sindikati traže da se granica za odlazak u starosnu mirovinu vrati na 65 godina, dob za stjecanje prava na prijevremenu mirovinu bude 60 godina, a penalizacija zbog prijevremene mirovine smanji s 0,3 na 0,2 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!